CE: CFR Marfă trebuie să returneze ajutorul de stat de 570 milioane €. Reacția lui Orban

24-02-2020 15:15


CFR Marfă

Ludovic Orban a declarat că decizia potrivit căreia CFR Marfă trebuie să returneze ajutorul de stat de 570 milioane € este din vina Guvernului PSD şi a arătat că vor fi luate toate măsurile pentru salvarea acestei companii.

„Această decizie se datorează unui guvern care atunci când a majorat capitalul, deci practic a acordat un ajutor de stat, nu a notificat către Comisia Europeană şi nu a acceptat acordul Comisiei Europene pentru realizarea acestui ajutor de stat. Noi vom lua toate măsurile pentru a salva compania”, a spus Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

„Ştiţi că CFR Marfă este într-o procedură aparte, conducerea CFR Marfă, care a fost numită de Ministerul Transporturilor condus de Lucian Bode, a demarat procedura de intrare în concordat. În cadrul acestei proceduri, o perioadă de doi ani va exista un plan de repunere pe linia de plutire, care va cuprinde inclusiv măsuri de vânzare a activelor pentru a asigura resursele financiare pentru înapoierea banilor către bugetul de stat", a adăugat Orban.

Comisia Europeană a constatat luni că operatorul de transport feroviar CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de cel puţin 570 de milioane euro din partea României prin anularea datoriilor şi prin neîncasarea unor datorii de la societate şi, în consecinţă, a cerut României să recupereze de la companie ajutorul ilegal şi dobânzile aferente, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Decizia CE prevede şase luni pentru punerea în aplicare a deciziei de recuperare, în locul perioadei obişnuite de patru luni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO