Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare

Ultima actualizare: 25-03-2019 19:23

Medicii au greşit în cazul copilului de nici 2 ani care a murit toamna trecută după o operaţie la Spitalul privat Sanador. Aceasta este concluzia Comisiei de Disciplină de la Colegiul Medicilor.

Specialiştii spun că 6 doctori au făcut erori grave mai ales în procesul de monitorizare postoperatorie a copilului. În frunte cu medicul chirurg Laura Bălănescu, cei şase medici de la Sanador au fost "sancţionaţi" cu un vot de blam, adică nu mai mult decât o mustrare. "Prea puţin" spun părinţii lui Ştefan, care sunt de părere că medicii ar trebui să fie suspendaţi. Reprezentanţii Spitalului nu vor să comenteze deocamdată raportul.

Raportul Comisiei de disciplină arată pas cu pas ce s-a întâmplat cu Ştefan, din momentul în care a intrat în sala de operaţii, până la declararea decesului.

Intervenţia chirurgicală condusă de medicul Laura Bălănescu a durat 2 ore şi a decurs fără incidente şi fără sesizarea vreunei hemoragii, notează specialiştii de la Colegiul Medicilor.

La 13:25, Ştefan este mutat la Terapie intensivă, unde a stat doar o oră şi cinci minute. Prea puţin, ţinând cont de vârsta lui şi de faptul că mai fusese operat pentru acelaşi diagnostic, arată raportul.

Copilul trebuia monitorizat la ATI mai mult timp, unde ar fi trebuit să i se facă ecografii şi analize de sânge. A fost mutat în salon, la secţia de pediatrie, unde a fost evaluat de mai mulţi medici. După ce vomită şi un medic îl evaluează ca având o stare de rău, medicul Bălănescu decide însă că nu sunt necesare analize.

La ora 22:45 starea copilului devine critică, iar tatăl lui fuge cu el în braţe la recepţia spitalului şi solicită intervenţia unui medic. De aici, băiatul ajunge în sala de tratamente, unde îi este făcută o perfuzie şi îi este aplicată o mască de oxigen. În nici 5 minute intră în stop cardio-respirator şi încep manevrele de resuscitare. Părinţii consideră că asistentele şi medicii nu ştiu să îl resusciteze pe copil, aşa că tatăl sună la 112. În 6 minute, un echiaj SMURD ajunge la Spitalul Sanador şi continuă manevrele, care după o oră sunt oprite şi este declarat decesul.

Comisia de disciplină notează şi că monitorizarea parametrilor vitali a fost insuficientă. Mai multe analize după operaţie ar fi putut depista hemoragia internă pe care o avea copilul. O problemă gravă în spital a fost lipsa unei continuităţi în activitatea de gardă. Toate aceste fapte sunt abateri de la bună practică, se arată în acelaşi raport. După greşelile pe bandă rulantă, şase medici au primit vot de blam, adică o mustrare.

Andreea Duță, mama lui Ştefan: ”Este o mizerie. Normal ar fi fost că aceşti medici care mi-au omorât copilul şi care riscă să omoare şi alţi copii în acelaşi fel, să fie suspendaţi, măcar pentru o perioadă. Părerea mea este că e o muşamalizare a cazului.”

Mariana Ştefan, avocatul familiei: "Copilul acesta ar fi putut fi salvat dacă cineva, dacă măcar unul dintre medici ar fi ascultat strigătul asistentelor. Am asistat la martuia de la parchet a unei asistente care spunea că a sunat disperată ca cineva să îi spună ce tratament să îi facă copilului."

Totuşi acest raport ar putea să cântărească greu pe masa anchetatorilor de la Serviciul Omoruri. Au primit un document pe care scrie negru pe alb că medicii au greşit. În acest fel, urmairea penală ar putea fi extinsă pentru toţi cei şase dotori.

După ce a apărut raportul Colegiului Medicilor, reprezentanţii spitalului Sanador nu au dorit să comenteze acuzaţiile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume! 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!