Cât au costat cele 12 avioane de luptă F16 cu care România îşi va apăra spaţiul aerian

Ultima actualizare: 14-03-2019 20:11

Cele 12 avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Române au intrat de joi în Serviciul de Luptă Permanent de Poliție Aeriană, sub comandă națională.

Până când vor putea să participe şi la misiuni NATO, aeronavele fac exerciţii de interceptare a avioanelor care intră neautorizat în spațiul nostru aerian.

Anul trecut, un avion de supraveghere rusesc a fost interceptat de forţele britanice de la Mihail Kogălniceanu, într-o astfel de situaţie.

Cele 12 avioane de luptă F16 - cu care România îşi va apăra, de joi, spaţiul aerian, au fost cumpărate, la mâna a doua - între 2016 şi 2017 - în baza unor contracte cu Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA.

Avioanele vor participa deocamdată doar la misiuni sub comanda naţională.

Cătălin Miclos, comandant escadrila 53: "Această misiune este o misiune de luptă pe timp de pace. Vorbim de armament real, vorbim de probleme serioase care pot apărea pe timpul misiunii."

Ca să folosească avioanele F16 în misiuni desfăşurate sub comanda internaţională, România trebuie să obţină mai multe certificări şi un aviz de la organismul de evaluare al NATO pentru poliţie aeriană.

Procedura, spun cei responsabili, mai durează câteva luni.

Până în ianuarie, misiunile de poliţie aeriană din România au fost conduse de piloţi şi aeronave din Canada, în vreme ce aeronavele romaneşti MIG 21 erau în stare de alarmă, pregătite să participe.

General de flotila aeriană Cătălin Bahneanu, comandant baza aeriană Borcea: "Cum este upgradat la acest moment F16 permite executarea misiunilor multirol şi bineînţeles la un standard mult mai înalt."

Deşi primele avioane F16 au intrat în dotarea forţelor aeriene de 3 ani - ele nu au putut fi folosite în misiuni de poliţie aeriană pentru nu aveam suficienţi piloţi pregătiţi pentru ele.

Aceştia trebuie să aibă aproximativ 200 de ore de zbor pe F16. În plus, trebuie să fie apţi - de pildă - să poată alimenta aeronava în aer - operaţiune care implică o sincronizare perfectă între F16 şi aparatul de zbor cisterna.

Dotarea forţelor aeriene române cu F 16 a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării în 2012. Pentru cele 12 avioane F16 România a plătit 628 de milioane de euro. Suma include modernizarea aparatelor de zbor şi antrenamentul piloţilor, al tehnicienilor şi al personalului auxiliar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO