Capitala sub zapada: 500 de copaci si stalpi de inalta tensiune s-au prabusit. Numerele la care puteti cere ajutor Primariei

×
Codul embed a fost copiat

Dintr-un anotimp al bucuriei, iarna s-a transformat in ultimii ani intr-o corvoada. In special in Bucuresti, este greu sa te bucuri de zapada. Inclusiv din cauza oamenilor. Orasul si asa sufocat de masini este de acum si plin de troiene.

Trotuarele sunt blocate, pentru ca prea putini s-au aratat dispusi sa le curete. Si mai grav de atat, din cauza viscolului, in jur de sute de arbori s-au frant si au avariat in jur de 200 de autoturisme. De asemenea, mai multe strazi au ramas fara retelele de telefonie fixa, internet sau cablu TV, dupa ce stalpii de telecomunicatii s-au prabusit.

UPDATE 12:00 Primarul general interimar, Razvan Sava, a convocat un nou comandament de iarna, luni, la ora 16,00, la sediul Primariei Municipiului Bucuresti

UPDATE 11:00 Echipele ISU Bucuresti lucreaza luni pentru degajarea sutelor de copaci si stalpi de electricitate care au cazut pe carosabil si pe autoturisme din cauza conditiilor meteo.

"Avem inregistrati 500 de copaci si stalpi de electricitate cazuti pe masini si carosabil si 200 masini sunt avariate. Momentan se lucreaza pentru ridicarea pomilor cazuti pe masini pe Calea Grivitei, pe Drumul Gazarului, strazile Baladei, Motoc, Istriei 3, bulevardul Theodor Pallady", a informat Daniel Vasile, purtator de cuvant al ISU Bucuresti.

Citește și
biciclisti Bucuresti
Mobilizare exemplara a biciclistilor din Bucuresti. In cat timp au reusit sa curete o pista acoperita de mormane de zapada
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

El a precizat ca se lucreaza si pe bulevardul Uverturii nr. 2 , unde un copac a cazut pe un chiosc de ziare.
 

UPDATE 10:00 Circulatia rutiera se desfasoara in Capitala in conditii de iarna, iar unele trotuare sunt impracticabile, informeaza luni Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

"In Bucuresti, traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna, pe arterele principale circulandu-se normal. Potrivit Directiei Control din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, sunt inregistrate unele probleme in privinta traficului pietonal: trotuare impracticabile, treceri de pietoni si statii RATB inzapezite", se arata intr-un comunicat al PMB.

Pe arterele principale operatorii aplica solutii anti-inghet, iar pe arterele secundare se actioneaza in continuare cu utilaje de mici dimensiuni pentru degajarea zapezii, pana in prezent intervenindu-se pe acestea in proportie de 70%.

"Se impune continuarea eforturilor cu privire la deszapezirea zonelor trecerilor de pietoni (cu precadere cele din zona intersectiilor) si a statiilor si refugiilor RATB, inclusiv a activitatilor de incarcat si transportat zapada de pe marile artere", precizeaza sursa citata.

In noaptea de duminica spre luni, in Capitala s-a actionat cu 358 de utilaje si 432 de operatori manuali.

* In sectorul 1 s-a intervenit cu 60 de utilaje simultan pe arterele principale si secundare, iar cu alte 42 de utilaje s-a incarcat zapada. S-a actionat in zona Universitate, Romana, Victoriei, Titulescu, Gara de Nord. 134 de muncitori au degajat zapada din zona trecerilor de pietoni si a statiilor RATB.

* In sectorul 2 s-a intervenit cu 84 de utilaje simultan pe bulevarde principale si strazi secundare, 60 de muncitori au indepartat zapada din zona trecerilor de pietoni si statiilor RATB, nu s-a incarcat zapada.

* In sectorul 3 - 44 de utilaje au actionat simultan pe arterele principale si secundare, 46 de muncitori au curatat zapada la nivelul trecerilor de pietoni si statiilor RATB, nu s-a incarcat zapada.

* In sectorul 4 - 36 de utilaje au intervenit simultan pe arterele principale si secundare, 70 de muncitori au degajat zapada la nivelul trecerilor de pietoni si statiilor RATB, s-a incarcat zapada in zona Tineretului.

* In sectorul 5 - 37 de utilaje au actionat simultan pe arterele principale si secundare, 85 de muncitori au degajat zapada la nivelul trotuarelor, trecerilor de pietoni si statiilor RATB, s-a incarcat zapada in zona cartierului Rahova.

* In sectorul 6 - 53 de utilaje au intervenit simultan pe arterele principale si secundare, 37 de muncitori au degajat zapada la nivelul trecerilor de pietoni si statiilor RATB.

Luni dimineata, echipaje din cadrul Politiei Locale si Politiei Rutiere actioneaza pentru fluidizarea traficului in intersectiile in care nu functioneaza semafoarele.

PMB atrage atentia ca, potrivit hotararii CGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligatia sa inlature zapada, gheata si turturii formati in perimetrul cladirilor pe care le detin, in maximum 24 de ore de la incetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice si de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.

Pentru eventuale probleme generate de inghet sau ninsoare, PMB pune la dispozitie numerele de dispecerat 0800.800.868 si 021.9844.

Totodata, Primaria Generala adreseaza un apel catre bucuresteni sa sesizeze la aceste numere de telefon prezenta pe strada sau in scarile blocurilor a unor persoane fara adapost, pentru ca acestea sa fie preluate de Politia Locala si transportate la unul dintre centrele sociale ale Capitalei.

Problemele cauzate de ninsori in Capitala

Chiar daca 370 de utilaje au functionat fara incetare, iar angajatii firmelor de salubritate au fost scosi la lopata, in Bucuresti a nins atat de tare incat zapada viscolita s-a asezat imediat in urma lor. In plus, vantul extrem de puternic a generat haos. 200 de copaci s-au frant au blocat strazi si au avariat masini.

Dimineata, oamenii au realizat gravitatea situatiei. Lopata a fost singura scapare pentru multi inclusiv pentru angajatii RATB. Vatmanii tramvaielor au fost nevoiti sa opreasca in fiecare intersectie mare pentru a indeparta zapada lasata de pluguri.

Viscolul a tinut pana la amiaza, iar cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au avut peste 500 de solicitari. In cartierul Colentina, o masina a derapat si a intrat direct intr-un stalp de telecomunicatii. Autoturismul s-a facut zob.

In cartierul 13 septembrie, vantul a fost cel care a pus la pamant un stalp. Si acolo, oamenii au ramas fara cablu. Se putea, insa, si mai rau, spun cei care locuiesc in zona, disperati ca nimeni nu le-a raspuns la telefon pe timpul noptii.

Daca pe marile bulevarde, s-a putut circula, ca de obicei, probleme au fost pe strazile laturalnice. Pe o alta strada, aceeasi problema. Daca unii isi vor lasa masinile inzapezite pentru o perioada mai lunga de timp, altii depind de ele.

In tot acest timp, la iesirile din Bucuresti, politia rutiera a verificat daca cei care pornesc la drum au sau nu anvelope de iarna. Pe de alta parte agentii au amendat toate cele 5 firme raspunzatoare de deszapezirea Bucurestiului cu 2205 lei fiecare.

Starea soselelor din Bucuresti duminica:

UPDATE 18:30 Deplasarea cu mijloacele de transport public in comun a fost duminica o adevarata aventura, in majoritatea sectoarelor din Capitala, din cauza mormanelor de zapada neridicate de catre autoritatile locale.

In perimetrul majoritatii statiilor RATB, bucurestenii nu au avut practic unde pune piciorul pentru a se putea urca in conditii de siguranta in masini sau troleibuze, din cauza apei si a zapezii nestranse de utilajele de deszapezire. Mai mult, au existat refugii de tramvai acoperite complet de zapada.

De asemenea, circulatia pe trotuare, chiar si pe cele din zonele centrale din Bucuresti, a fost aproape imposibila, acestea fiind acoperite integral de zapada.

UPDATE 16:15 Politia Capitalei a sanctionat contraventional operatorii economici cu atributii in deszapezire, invocand curatarea defectuoasa a carosabilului pe arterele principale destinate transportului in comun, accesului in institutii publice, de sanatate, de alimentatie publica, de asigurare a energiei electrice si termice, dar si lipsa interventiei la deszapezire pe strazile secundare.

UPDATE 16:00 Un cititor ne-a trimis o imagine cu un copac care sta sa cada, in sectorul 3, punand astfel in pericol trecatorii. Problema a fost semnalata autoritatilor, fara succes insa pana la momentul actual.

Si in Berceni un copac a cazut peste o masina.

UPDATE 13:15 487 de persoane fara adapost sunt cazate in cele doua centre al municipalitatii din zona Berceni, respectiv zona Theodor Pallady. Noua oameni ai strazii au fost ridicati in noaptea de sambata spre duminica si condusi catre adaposturi.

UPDATE 12:50 Situatia copacilor cazuti, pe sectorare:

Sectorul 1: 70
Sectorul 2: 82
Sectorul 3: 56
Sectorul 4: 42
Sectorul 5: 39
Sectorul 6: 60
 

UPDATE 12:25 Peste 450 de utilaje actioneaza in Capitala pentru deszapezire, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), Alexandru Ichim.

''Se intervine pe bulevardele principale pentru a degaja primul strat de zapada. In tot Bucurestiul se afla in dispozitiv peste 450 de utilaje si toata forta de munca umana de care dispun operatorii de salubritate'', a spus Ichim.

Potrivit acestuia, pana in jurul orei 11,00, cand potrivit avertizarii meteorologice s-a inregistrat varful de viscol si de ninsoare abundenta, utilajele au intervenit strict in zonele de urgenta majora - in perimetrul unitatilor medicale, al celor de interventie, in zona pasajelor, podurilor si drumurilor in rampa.

''Dupa ora 12,00, cand vremea se ameliorează potrivit prognozei meteo, se va reinterveni in forta cu toate utilajele pentru a degaja stratul de zapada depus in Bucuresti'', a precizat Ichim.
 

UPDATE 11:00 In Capitala se circula cu dificultate, dar nu sunt blocaje, au declarat, duminica, pentru AGERPRES, reprezentanti ai Primariei Municipiului Bucuresti (PMB). Potrivit sursei citate, RATB actioneaza cu plug-perie pe liniile de tramvai, iar pe timpul viscolului se intervine in zona de pasaje, poduri, in perimetrul spitalelor si institutiilor publice de interes. Biroul de Presa mai anunta si ca ambulantele sunt insotite de echipaje de deszapezire.

UPDATE 10:00 Potrivit celui mai recent bilant facut de ISU, de sambata de la ora 17:30, si pana duminica dimineata, la ora 9, 191 copaci au fost doborati de vant, iar 132 de masini au fost avariate.

Ninge fara oprire inca de sambata Si, odata cu zapada, si vantul puternic, au venit si problemele. 23 de copaci au fost pusi la pamant, si au blocat astfel strazi si au avariat serios 10 masini. Asadar, echipajele de interventie au avut de lucru toata noaptea. Si nu e inca momentul pentru relaxare.

"Intre orele 7 si 11, se vor intensifica atat caderile abundente de zapada, cat si viscolul", este mesajul transmis duminica dimineata de autoritati. rimii fulgi au inceput sa cada inca din timpul zilei, dar - odata cu lasarea serii - ninsoarea s-a intetit. Aproape de miezul noptii, Bucurestiul era deja alb, iar viscolul a inceput sa isi arate forta.

In sectorul 3, vantul puternic a reusit sa doboare un copac chiar din radacina si sa il propteasca peste o masina. Din fericire, nu se afla nimeni in autoturism.

La cateva minute de la interventia din Sectorul 3 al Capitalei, militarii au primit o noua solicitare - in sectorul 1. La ora doua dimineata, strada Roma din Capitala este blocata, dupa ce acest copac a cazut chiar pe mijlocul drumului.

Si in zona 1 Mai, un copac a fost doborat de vantul puternic. Intre timp, pe strazi, s-au aflat in misiune utilajele de deszapezire.

La aproape ora 3 dimineata, linia tramvaiului 41 arata ca o partie intinsa. Stratul de zapada masoara deja cativa centimetri si este alb cat vezi cu ochii. Pana la ora 5, liniile de tramvai au fost curatate si pregatite astfel incat garniturile sa poate prelua fara problemel calatorii.

“Se circula foarte bine, fata de alti ani.”, spune un taximetrist. ”se pare ca ne-a facut o surpriza anul asta."

Parerile soferilor care au avut drum prin oras, in miez de noapte, au fost insa impartite. "Se circula greu fiindca nu dau cu material antiderapant. Degeaba baga lama si nu lustruieste pe jos.", spune alt taximetrist.

“Si-au facut putin treaba, cand si cand, fata de alti ani cand era o perioada ca asta si nu se putea circula, dar acum vad ca-si dau interesul si e altfel”, sustine un coleg al sau.

Primarul interimar Capitalei a fost noaptea in inspectie in toate sectoarele Capitalei.

"Sunt foarte nemultumit de sectorul 4, unde s-a inceput foarte tarziu tratament material derapant al arterelor si arterele la momentul asta sunt adevarate patinoare”, spune Razvan Sava. “Sectorul 6 iar trebuie sa mai insiste, dupa pluguire, cu materiale antiderapante. Intre 7 si 11 se vor intensifica atat caderile abundente de zapada, cat si viscolul."

Codul portocaliu de ninsori si viscol este valabil pana diseara, la ora 20:00, in Bucuresti si in 11 judete din sudul si estul tarii. Meteorologii anunta insa ca este posibil sa prelungeasca aceste avertizari.
 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Tara in care iarna a venit pentru prima data in ultimii 85 de ani. Locuitorii s-au trezit cu drumurile acoperite de zapada
Tara in care iarna a venit pentru prima data in ultimii 85 de ani. Locuitorii s-au trezit cu drumurile acoperite de zapada

Iarna a venit pentru prima data in ultiii 85 de ani in Arabia Saudita.

Mobilizare exemplara a biciclistilor din Bucuresti. In cat timp au reusit sa curete o pista acoperita de mormane de zapada
Mobilizare exemplara a biciclistilor din Bucuresti. In cat timp au reusit sa curete o pista acoperita de mormane de zapada

Doua zile de ninsoare au facut ca trotuarele din Capitala sa fie aproape impracticabile. La fel s-a intamplat si cu pistele destinate biclistilor, pe care autoritatile au "uitat" sa le curete.

Culmea nepasarii, in traficul din Bucuresti. Un sofer, surprins circuland cu masina acoperita aproape complet de zapada
Culmea nepasarii, in traficul din Bucuresti. Un sofer, surprins circuland cu masina acoperita aproape complet de zapada

Iarna da batai de cap soferilor care nu au posibilitatea sa-si tina masina in garaj. Fiecare ninsoare atrage dupa sine o sedinta de deszapezire a autoturismului si a locului de parcare, lucru pe care unii il fac de mantuiala.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.