Călătorii gratuite cu trenul, o lună, pentru tinerii care împlinesc 18 ani

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Liceenii care împlinesc 18 ani anul acesta şi-ar putea sărbători majoratul călătorind gratuit cu trenul, prin Europa.

Comisia Europeană va oferi bilete pentru că tinerii europeni, inclusiv cei din România, să se poată plimba în 30 de țări din bătrânul continent, o lună întreagă. Nu se ştiu deocamdată criteriile de selecţie, dar un lucru este sigur - banii au fost alocaţi deja, iar primii călători vor pleca la drum în această vară.

Peste 20.000 de tineri din România şi alte ţări europene vor primi un cadou nesperat de majorat, de la Uniunea Europeană: permise de călătorie gratuite către orice ţară din Uniunea Europeană sau chiar un tur al Europei, prin 30 de ţări, timp de o lună.

Ștefan Turcu, reprezentat al Comisiei Europene în România: ”Comisia Europeană a luat decizia de a aloca 12 milioane de euro pentru a implementa o propunere a Parlamentului European care vizează eliberarea unor permise de călătorie cu trenul, gratuite, în Europa, pentru tinerii care împlinesc în acest an 18 ani. Prin această hotărâre se vrea apropierea tinerilor de cultură.”

Comisia Europeană lucrează acum la un regulament pentru a stabili cum se va face selecţia celor care vor pleca în vacanţă. Se ia în calcul inclusiv o competiţie între tineri.

Primii tineri beneficiari de bilete gratuite vor pleacă în călătoria iniţiatică în această vară. Vor merge cu trenul, dar din România au doar două posibile destinaţii: Budapeste şi Viena. Iar apoi trebuie să caute alte trenuri către ţările pe care vor să le viziteze.

Tânăr: ”Călătoria în sine cu trenul e fascinantă. Să stai, să te uiţi pe geam, să asculţi muzică, să mergi în general cu trenul foarte mult. Şi apoi când ajungi unde vrei să ajungi e şi mai frumos.”

Tânăr: ”Poţi să treci de la zonele mărginaşe până la marile metropole, capitale, şi îţi poţi face o idee despre cum trăiesc oamenii acolo, cam care sunt diferenţele între ţara noastră şi acelea.”

Entuziasmul tinerilor e vizibil, dar o astfel de călătorie implică şi costuri destul de ridicate pentru cazare timp de o lună, masă şi bilete de intrare la muzee.

Comisia Europeană ia în calcul ca permisul de călătorie să fie valabil şi pentru alte mijloace de transport, precum feribotul sau autobuzul, în zonele cu reţeaua feroviară mai puţin dezvoltată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO