Câini antrenați pentru salvarea victimelor surprinse de avalanșe, în Munții Apuseni


Ultimul update: Duminica 27 Ianuarie 2019 09:29
Data publicarii: Duminica 27 Ianuarie 2019 08:23
Categorie: Stiri actuale

Mai mulţi câini au avut de trecut prin probe serioase pentru a salva victimele surprinse de avalanşe. Sunt animale special antrenate pentru a acţiona în situaţii reale care pot apărea în judeţele Alba şi Cluj.

Abilităţile lor sunt testate în aceste zile la Arieşeni, în Munţii Apuseni, unde zăpada atinge şi doi metri. Pentru a participa la misiuni reale de salvare, câinii au nevoie de o condiţie fizică foarte bună şi de rezistenţă la efort îndelungat.

Ca într-o situaţie reală, un golden retriever în vârstă de 4 ani din Alba Iulia a salvat victimele îngropate în zăpadă. A avut nevoie doar de câteva minute pentru a indica cu exactitate locul. Extrem de atent la comenzi, patrupedul este special pregătit să identifice victimele prinse sub troiene.

Tiberiu Krizbai, stăpânul câinelui: "Este atestat pentru căutarea în avalanşă în cadrul salvamontului şi căutare de suprafaţa în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Nouă ni se pare dificil ce fac ei, dar pentru ei este o joacă."

Rareş, "victima": "Am fost suprins de o avalanşă, am fost imobilizaţi. Câinele a venit a semnalizat a intrat după noi. Sapă şi a intrat înăuntru după care salvatorii au făcut cale de acces şi ne-au salvat"

Dino are 5 ani şi este numai ochi şi urechi la stăpânul lui. Patrupedul este din Cluj Napoca şi a participat în ultimii ani la mai multe salvari în situaţii reale.

Călin Ciora, stăpânul câineluI: "Acest căţel este un mix, este un un ciobănesc german şi ciobănesc belgian. Este un câine care a trecut nişte teste specifice câinilor de salvare şi le-a trecut cu brio."

Oana Ciora, preş. Asoc.Câini de Salvare Transilvania: "Trebuie să se deplaseze pe distanţe foarte mari, să reziste la efort îndelungat. Trebuie să fie nişte câini medii ca înălţime, nu mari."

La exerciţiul de salvare participa câini de la Salvamont Alba şi de la Asociaţia pentru câini de salvare Transilvania, din Cluj.

Claudiu Costea, şef serviciu Salvamont Alba: "În zona munţilor Apuseni şi în zona Munţilor Sureanu riscul este foarte mare de avalanşa în urma căderilor masive de zăpadă şi câinii ne ajută foarte mult la căutarea în avalanşă."

Este nevoie de aproape trei ani de antrenamente riguroase pentru că un câine să participe la examenele de atestare, şi apoi la misiuni reale de salvare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Administratorul adăpostului în care au fost găsite cadavrele a zeci de câini, eliberat dupa 24 de ore
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
VIDEO PROTVPLUS.RO