Bloomberg: Sefa DNA, Codruta Kovesi, nemultumita de incercarile politicienilor de subminare a luptei anticoruptie

15-10-2016 07:36

Laura Codruta Kovesi la

Politicieni romani, ale caror randuri au fost decimate de arestari legate de cazuri de mita, incearca sa submineze cea mai ampla campanie anticoruptie din istoria moderna a Romaniei prin trivializarea anchetelor, a declarat pentru Bloomberg sefa DNA.

Intr-un interviu acordat pentru Bloomberg, Laura Codruta Kovesi a spus: ''In ultima vreme, asistam la o tentativa de ridiculizare a luptei anticoruptie, pentru ca ea sa para nesemnificativa. Si ce daca esti anchetat de procurori? Este la moda sa fii anchetat de DNA."

Dupa ce Laura Codruta Kovesi (43 de ani) a inceput o campanie anticoruptie de tipul celei din Italia anilor '90 intitulate "Maini Curate", Romania a trimis in instanta un numar record de oficialitati. Printre suspecti se afla un prim-ministru si zeci de alti membri de executiv, multi fiind in detentie pentru luare de mita, noteaza Bloomberg. I

n contextul intensificarii campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie din Romania, mai multi politicieni au inceput sa promoveze un mesaj impotriva sistemului judiciar pentru a justifica faptul ca unele oficialitati continua sa detina functii publice, in pofida faptului ca sunt anchetati sau condamnati. Increderea publicului in DNA - 55% - ramane cea mai ridicata comparativ cu cea in alte institutii, in pofida unui declin in ultima perioada, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Avangarde.

Kovesi insasi a devenit tinta unor acuzatii de plagiat in legatura cu teza sa de doctorat, acuzatii pe care ea le respinge. Desi ii asigura pe cetateni ca procurorii nu se simt descurajati de atacurile care 'incep de la un nivel foarte inalt' si care uneori devin personale, Laura Codruta Kovesi considera ca exista riscul unei afectari a credibilitatii intregului sistem de justitie, continua sursa citata.

Procurorii DIICOT au anchetat detectivi particulari despre care se banuieste ca fusesera angajati de catre suspecti de coruptie, pentru a hartui familia lui Kovesi intr-o tentativa de a-i afecta imaginea, scrie Bloomberg.

''Este adevarat ca uneori aceste atacuri vin din partea unor persoane aflate in pozitii foarte inalte. Dar nici eu, nici alti procurori nu ne simtim in vreun fel intimidati de aceste atacuri, in special pentru ca ele se bazeaza pe declaratii false'', a afirmat procurorul-sef al DNA.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO