Basescu: Antonescu a dat al 8173-lea avertisment, dupa care a cazut pe spate si a adormit

Dată publicare: 26-11-2012 19:06
Dată actualizare: 29-11-2012 06:49


Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a primit "mici intepaturi" cum e cu veto-ul Romaniei, el mentionand totodata ca Romania este "unul dintre primele trei state" cu crestere procentuala a alocarilor fata de exercitiul bugetar actual al UE.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

Seful statului a declarat, luni, ca numai Nicolae Ceausescu a crezut ca poate pacali lumea spunand una in strainatate si alta in tara, iar in prezent aceasta practica ar fi folosita si de premierul Victor Ponta.

Basescu s-a referit la faptul ca premierul Victor Ponta a acordat interviuri in strainatate in care a spus ca isi doreste o coabitare cu presedintele in urma lectiei referendumului din vara, sustinand ca in tara seful Guvernului prezinta "minciuni" despre Consiliul European.

"Totul are o limita in tratamentul pe care il accept de la mincinosi. Am vazut interviuri in care domnul prim-ministru vorbeste de lectia pe care a invatat-o in aceasta vara si cum isi doreste el coabitarea. Vreau sa ii spun ca cei carora le-a dat interviul au primit si declaratiile de aici, cu certitudine le-au primit. Nu poti, pentru presa externa, pentru a-ti crea imaginea ca ai inteles lectia verii, sa ai nevoie sa spui ca «vreau sa coabitez, stiu ce am de facut cu presedintele Basescu» pentru ca ai nevoie de aceasta minciuna, iar in tara sa il utilizezi pe Basescu si pe afise, pe campanii virale pe Internet si in declaratii si in minciuni cu privire la ce s-a intamplat la Consiliul European", a spus Basescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Presedintele a subliniat ca in prezent nu mai merge practica utilizarii unui anume tip de mesaj pentru exterior si altul in tara.

"In aceasta epoca nu poti sa spui una in tara si alta in strainatate. Doar Ceausescu a crezut ca poate pacali asa lumea democratica. Vad ca a venit si al doilea: Ponta. Il invit pe primul-ministru sa fie cinstit in relatia cu presedintele si in relatia cu lumea internationala. Daca el crede ca poate castiga mintindu-i pe romani, in orice caz nu ii poate minti pe cei care privesc la Romania si au interesul ca Romania sa avanseze intr-o directie democratica", a mai spus Basescu.

El a mai declarat, raspunzand unei intrebari referitoare la o declaratie a liderului PNL privind o eventuala suspendare, ca intelege ca "domnul Antonescu a dat al 8793-lea avertisment, dupa care a cazut pe spate si a adormit".

Astfel, Crin Antonescu a "avertizat" asupra unei noi suspendari in cazul in care USL va castiga alegerile, iar presedintele nu va numi premierul dorit de USL. "Inteleg ca domnul Crin Antonescu a dat al 8793-lea avertisment, dupa care a cazut pe spate si a adormit. Efort mare...", a raspuns Basescu.

Presedintele Romaniei a mai spus ca mai sunt doua saptamani de campanie si "sa nu creada cineva ca se pot numi guverne pe povesti", el mentionand ca este un avertisment extrem de serios, pe care-l face public catre partide.

"Fac apel la clasa politica sa abordeze lucrurile importante pentru Romania, fie ca vorbim de revizuirea Constitutiei tinand cont de referendumul din 2009, de crearea de locuri de munca, fie ca vorbim de UE, dar cinstit, de perspectiva bugetului, de obligativitatea ca in mult hulita lege a pensiilor de indexare a pensiilor din 2013. Iar in aceste dezbateri din campanie nu am vazut decat abordari superficiale, de cele mai multe ori mincinoase care nu se adreseaza problemelor serioase", a spus Basescu.

"Mai sunt doua saptamani si sa nu-si imagineze cineva ca se pot numi guverne pe povesti. Este un avertisment extrem de serios pe care il fac public catre partide, ca deocamdata nu am vazut niciun buget pe 2013 sustinut de cei aflati in campanie si care sa justifice guvernarea", a adaugat presedintele.

El a adaugat ca ii cheama pe politiceni sa fie responsabili fata de electoratul caruia ii cer votul.

"Incetati sa ma mai implicati in campanie pentru ca ma obligati sa va raspund", a mai spus Traian Basescu.

"Trebuie sa va spun ca toata lumea se astepta sa spun veto si ma intrebau daca ne-am hotarat sa plecam din UE. Sigur, e o gluma, dar am primit intepaturi cum e cu veto-ul Romaniei, in conditiile in care Romania este unul dintre primele trei state cu crestere procentuala a alocarilor fata de exercitiul actual", a spus Basescu.

Presedintele Basescu a aratat ca, la stadiul actual, "ne calificam pe podium", ramanand de vazut daca Romania va fi, din acest punct de vedere, pe locul I, II sau III.


VIDEO PROTVPLUS.RO