Chilianul arestat in Romania era urmarit din cauza unui joc piramidal. Ce minciuna a folosit ca sa fuga din tara sa

Dată publicare: 19-11-2016 08:30
Dată actualizare: 22-11-2016 07:18


Un barbat de 41 de ani in Chile, dat in urmarire internationala, a fost capturat vineri seara intr-un mall din Brasov.

Pana acum trei luni, Rafael Garay era o figura extrem de populara in Chile. Specialist in economie, aparea des in presa unde explica pe intelesul tuturor mecanismele economiei. Vestea ca sufera de cancer, in faza terminala, a facut inconjurul statului Chile. "Medicii mi-au zis: te chinuim un an cu chimioterapie sau mai ai de trait trei luni. Dar daca esueaza terapia in cel mai rau caz nu vorbim in termeni de luni sau de zile, ci de saptamani", spunea atunci Garay.

Chilianul a anuntat ca pleaca in Franta pentru tratament si ... dus a fost. Intre timp, in Chile procurorii il acuzau de deturnare de fonduri. Odata cu el ar fi disparut 1 milion de euro pe care mai multi investitori i-ar fi plasat intr-un joc piramidal pe care Garay l-a initiat. A fost dat in urmarire internationala, iar vineri seara chilianul a fost retinut.

Rafael Garay isi bea linistit cafeaua impreuna cu iubita pe terasa unui mall in momentul in care a fost contactat de politistii brasoveni. El a fost foarte civilizat, si-a recunoscut identitatea si a fost de acord sa urce in duba politiei si sa plece la arest. In fata anchetatorilor romani Garay a recunoscut ca e perfect sanatos.

Ramona Diaconu, Parchetul Curtii de Apel Brasov: "Nu sufera de aceasta boala si nu s-a depus la dosar vreun inscris ca ar fi suferind de aceasta maladie, aspect recunoscut si de persoana urmarita."

Chilianul a sustinut ca in tara lui este persecutat politic si ca si-a mintit conationalii in legatura cu boala - ca sa poate fugi. A cerut azil in Romania, dar, in realitate, traia si o poveste de dragoste, cu o romanca din Harghita, cu care chiar ar vrea sa se insoare. Presa din Chile spune ca femeia a lucrat acolo intr-un club de noapte, unde s-a cunoscut cu Rafael Garay si astfel s-a nascut o legatura amoroasa”.

Judecatorii brasoveni l-au plasat in arest la domiciliu pentru urmatoarele 20 de zile, rastimp in care procurorii vor colabora cu omologii lor chilieni, pentru clarificarea situatiei.

Autoritatile romane spun ca economistul este banuit ca ar fi deturnat 105 mii de euro. Dar presa din Chile vorbeste de noua sute de milioane de dolari.

In calitate de reprezentant al unei companii, barbatul ar fi fugit cu toti acesti bani investiti de mai multe persoane.

Suspectul si-a petrecut noaptea in arestul politiei Brasov. Astazi, el va fi dus in fata magistratilor pentru punerea in aplicare a mandatului international de arestare in vederea predarii autoritatilor din Chile.


VIDEO PROTVPLUS.RO