Bărbat condamnat la 1 an de închisoare după ce a fugit din spital înainte de a primi rezultatul testului COVID-19

Ultima actualizare: 16-12-2020 19:28
Bărbat condamnat la 1 an de închisoare după ce ...
Bărbat condamnat la 1 an de închisoare după ce ...
Bărbat condamnat la 1 an de închisoare după ce ...

Decizie fără precedent. Judecătorii din Buzău au decis să-l condamne la un an de închisoare cu executare pe un tânăr de 36 de ani, care a fugit din spital deşi era în aşteptarea rezultatului testului pentru Covid.

Totul s-a petrecut în primăvară, în timpul stării de urgenţă, iar pacientul, care avea şi simptome, se afla la izolare, într-un modul special.

Bărbatul a fost internat în pe 19 aprilie, în momentul în care în România era instituită starea de urgenţă pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

A fost testat pentru că tușea puternic şi apoi internat într-un modul izolator aflat în curtea secţiei de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău.

Bărbatul ar fi trebuit să aştepte rezultatul testului aici, dar a decis să fugă pe 20 aprilie din modul. Pacientul a fost găsit trei ore mai târziu în Gara Boboc, din judeţul Buzău şi internat din nou.

Adriana Bunilă, purtător de cuvânt SJU Buzău: ”Vorbim de un pacient în vârstă de 36 de ani cunoscut ca și caz social, se internase în secția pneumoftiziologie a spitalului județean în data de 19 aprilie cu suspiciune TBC și suspiciune de infecție Covid-19. Până la aflarea rezultatului bărbatul fuge din spital, conform metodologiei este anunță poliția și DSP. Bărbatul este adus înapoi în secție și rămâne internat pentru continuarea tratamentului pentru TBC până pe data de 19 iunie. Vreau să menționez faptul că rezultatul testului la Covid-19 este negativ în acest caz".

În acel moment, procurorii au deschis un dosar de cercetare penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Ane Marie Vrapciu, IPJ Buzău: ”În data de 20 aprilie polițiștii au fost sesizați de către un cadru medical al unei unități spitalicești din municipiul Buzău cu privire la faptul că un pacient cu simptomatologie specifică noului coronavirus și care era în așteptarea rezultatului pentru diagnosticare ar fi părăsit incinta spitalului fără a primi încuviințarea medicilor. Polițiștii au stabilit că este vorba de un bărbat de 36 de ani, fiind demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor".

Dosarul a ajuns în instanţă, iar săptămâna aceasta judecătorii Tribunalului din Buzău au decis să-l condamne pe bărbat la un an de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ștefan Boroș, purtător de cuvânt Judecătoria Buzău: ”Condamnarea s-a dispus în baza art. 352 alin.1 și a vizat nerespectarea măsurilor de spitalizare, este indiferent dacă testul a fost pozitiv sau negativ, domnul trebuia să respecte dispoziția de spitalizare. Acesta a plecat din spitalizarea dispusă în mod legal și a comis fapta. Pentru că nu s-a prezentat la judecată nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunității care este o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea aplicării pedepsei. Fără acest acord al inculpatului instanța este obligată să dea pedeapsa cu executare".

 

Un alt bărbat din Buzău a fost condamnat pentru aceeași faptă, dar cu suspendare

 

Nu este singura persoană din Buzău care a fost condamnată de judecători pentru săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor însă este pentru prima dată când se dă o sentință cu executare.

În luna septembrie, judecătorii au decis să-l condamne definitiv pe un bărbat de 50 de ani la șase luni de închisoare, dar cu suspendare, și la muncă în folosul comunității

Bărbatul a fost și el internat în spitalul din Buzău tot în luna aprilie, dar a decis să părăsească unitatea medicală deși îi era interzis fiind suspect de coronavirus

Autoritățile au reușit să-l prindă pe un teren viran din apropierea spitalului.

Bărbatul de 50 de ani le-a spus atunci anchetatorilor că intenționa să meargă acasă.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO