IPS Teodosie, acuzat de procurorii DNA ca ar fi luat subventii ilegale. 100 de oameni, fara loc de munca din cauza ierarhului

Dată publicare: 18-10-2016 18:08
Dată actualizare: 21-10-2016 07:08


Acuzatii grave in dosarul in care este cercetat, sub control judiciar, Arhiepiscopul Teodosie, al Tomisului.

Inalta fata bisericeasca este acuzata de procurorii DNA pentru obtinerea ilegala a unor subventii in valoare de 300.000 de euro la ferma din Nazarcea.

Fostul director al domeniilor sustine ca Inaltpreasfintia sa Teodosie a distrus via si livada cu buna stiinta, dar subventiile au fost incasate ilegal in continuare. In acelasi timp, Patriarhia spune ca nu-l sanctioneaza deocamdata pe arhiepiscop, in lipsa unei decizii judecatoresti.

Arhiepiscopia Tomisului a intrat in posesia mai multor paduri si terenuri agricole din judetul Constanta imediat dupa ce IPS Teodosie a fost numit arhiepiscop.

Ferma Nazarcea a fost oferita de guvernul Adrian Nastase arhiepiscopiei Tomisului in 2002. De atunci a inceput practic si declinul celei ce a fost odata una dintre fermele etalon ale Romaniei.

In timp ce bisericile constantene vand in continuare vin de Nazarcea din anii de glorie ai fermei 2001-2002 aici a mai ramas doar o livada defrisata pe suprafete mari si vita de vie lasata sa se salbaticeasca.

Niculae Marghiol, fost director general la ferma de la Nazarcea, confirma declinul.

Niculae Marghiol: "Erau viile 350 de hectare, erau pe productie 12-14 tone pe ha din 2002, dupa ce au preluat preotii au inceput sa se degradeze. Era un muscat otonel, un chardonnay, era vie cu potential, e de fapt o vie tanara, nu e vie batrana."

Din 2010, au stabiit procurorii, Arhiepiscopia Tomisului, condusa de Inaltpreasfintitul Teodosie a incasat subventii pentru o cultura de vita de vie care nu mai exista. E vorba despre o suprafata de peste 350 de hectare.

Ancheta procurorilor DNA a inceput in luna august cand au descins in ferma Nazarcea pentru a vedea cum stau lucrurile in realitate si nu doar pe hartie!

In teren, surpriza! Procurorii nu au gasit mare lucru, nici din livada si nici din vita de vie pentru care clericii au luat 1,2 milioane de lei ca subventie.

Niculae Marghiol, fost director ferma Nazarcea:  "A taiat pomii si subventia a mers in continuare si a luat pana azi, cand am vazut ca a inceput sa taie din ele sa nu le munceasca si faceau acte de subventii, mi s-a parut ceva dubios. Stai, ma, frate, ca ceva nu e in regula. Mi-am pus demisia si am plecat!"

Cei de la agentia de plati si interventie pentru agriculura, de unde arhiepiscopia a incasat bani europeni ca subventii spune ca verificarile in teren sunt aleatorii.

Dan Burlacu, director APIA Constanta: "In 2013, cand a venit a fost esantionat la control, s-a prezentat echipa de ccontrol, echipa are masuratorile facute, are pozele facute."

Mai grav e ca odata cu declinul brusc al fermei localnicii si-au pierdut locurile de munca.

Niculae Marghiol, fost director ferma Nazarcea: "Oamenii care au muncit aici, loc de munca nu mai au. Aici era loc de munca pentru 100 de persoane! Le e teama sa vorbeasca, ca Teodosie e un om influent si le e frica ca se trezesc cu dosare penale!"


VIDEO PROTVPLUS.RO