Sindicaliștii ANP: ”Peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună.” Reacția ministrului Justiției

inchisoare
iStock

Peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună, de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care îl contrazic pe ministrul Justiţiei.

Acesta susţinea că în prima lună de aplicare a acestei legi au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.

"După ce şeful penitenciarelor recunoştea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei dezinformează Parlamentul, afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puşi în libertate în plus un număr de 650 de deţinuţi, avansând cifra de 25.093 de deţinuţi rămăşi în penitenciare. (...) Conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi în plus peste 1.200 de deţinuţi (aproape dublu faţă de cât a anunţat ministrul)", spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, conform news.ro.

Potrivit acestora, în primul an de aplicare a acestei legi numărul deţinuţilor care vor fi eliberaţi va depăşi 8.000, ceea ce ar însemna că vom avea un plus de cel puţin 5.000 de infracţiuni faţă de dinamica normală a criminalităţii.

"La fel de probabil, vom avea beneficii zero în ceea ce priveşte modernizarea sistemului penitenciar, având în vedere că investiţiile de anvergură în modernizarea penitenciarelor încă sunt la stadiul de anunţ. În legătură cu motivele pentru care ministrul Justiţiei dezinformează nu putem decât să speculăm că încearcă să ascundă erorile şi efectele negative ale unei măsuri de graţiere mascată care va acţiona ca un stimulent pentru criminalitate în următoarea perioadă. Îl somam, deci, public să renunţe la aceste dezinformări ale opiniei publice, care are dreptul să ştie excact câţi hoţi, violatori, tâlhari şi criminali au beneficiat de acest act de clemenţă", adaugă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat de presă transmis joi.

Citește și
detinuti inchisori
Patronii din România preferă deţinuţii în locul angajatului clasic. "E un lucru care ne ajută şi pe noi"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ministrul Justiţiei: Informaţia furnizată de sindicate este absolut eronată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că informaţiile furnizate de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt eronate. El a susţinut din nou că până în 7 noiembrie au fost eliberaţi 650 de deţinuţi, iar astăzi a cerut ANP o situaţie actualizată.

"Cei de la sindicate v-au dat o informaţie absolut eronată. În 7 noiembrie am avut un document oficial de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor care arăta că au fost eliberaţi în baza acestei legi 650 de deţinu. Dar aici sunt inluşi şi cei 529 elieberaţi în prima zi de aplicare a legii şi nu cumva să nu îi adunaţi pe ăia din prima zi cu 650, că sigur vă dă mai mult. Astăzi am cerut directorului ANP o situaţie", a declarat Tudorel Toader.

Conform site-ului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la acest moment în penitenciarele din România sunt încarcerate 24.336 de persoane.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, în Parlament, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, el afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.
Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

În prima zi de la intrarea în vigoare a acestei legi au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, iar ANP spunea că în perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova - 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă - 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor. Ministrul Tudorel Toader a spus atunci că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Penitenciarele riscă mii de procese din partea deţinuţilor. Ministrul a fost avertizat, dar nu ar fi făcut nimic
Penitenciarele riscă mii de procese din partea deţinuţilor. Ministrul a fost avertizat, dar nu ar fi făcut nimic

Sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor avertizează că recursul compensatoriu crează probleme uriaşe în sistem şi cer demisia lui Tudorel Toader.

Patronii din România preferă deţinuţii în locul angajatului clasic.
Patronii din România preferă deţinuţii în locul angajatului clasic. "E un lucru care ne ajută şi pe noi"

Sunt punctuali, nu vin băuţi la muncă, nu fură şi te poţi baza pe ei. Deşi aşa sună, nu sunt portretele unor angajaţi model, ci ale unor deţinuţi dispuşi să ia viaţa de la zero.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.