ANM: Vremea se incalzeste treptat in urmatoarele trei luni. Zonele in care precipitatiile vor fi prezente

Ultima actualizare: 28-02-2016 07:00
primavara

Vremea se va incalzi treptat in urmatoarele trei luni, iar precipitatiile anuntate vor fi excedentare in majoritatea regiunilor, pe parcursul lunilor de primavara, reiese din prognoza meteorologica valabila pentru martie - mai 2016.

In prima luna de primavara, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) in sudul si sud-estul tarii, iar in celelalte regiuni se vor situa, in general, in limitele mediilor climatologice.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in martie, pentru zona Moldovei temperaturi medii intre -1 grad si 5 grade Celsius, in Transilvania intre zero si 5 grade, in Crisana si Dobrogea intre 4 si 6 grade, iar Oltenia pana la 7 grade Celsius.

Pe de alta parte, precipitatiile totale lunare se vor situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii. Media multianuala lunara a precipitatiilor este de 38,3 l/mp, luandu-se in considerare intervalul de referinta 1981-2010.

Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 60 l/mp), Oltenia (pana la 59 l/mp), Transilvania (54 l/mp) si Banat (53 l/mp).

In aprilie 2016, temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor.

Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 5 si 11 grade) si Transilvaniei (intre 6 si 11 grade Celsius). In acelasi timp, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate in Banat, Oltenia si Muntenia, de pana la 12 grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM releva ca, in aprilie, cantitatile totale vor fi apropiate de mediile multianuale in sud si local in est. In restul tarii, acestea vor avea o tendinta spre excedent, fata de media multianuala, de 51,3 l/mp.

Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Banat (pana la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) si Crisana (pana la 69 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea (pana la 40 l/mp).

Potrivit ANM, in mai, temperatura medie lunara a aerului se va situa, in general, in limitele mediilor climatologice, iar in nordul si centrul tarii va putea avea valori sub normalul perioadei. Media lunii mai se situeaza la 14,9 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 10 si 17 grade Celsius in Moldova, intre 12 si 16 grade Celsius in Transilvania, respectiv intre 13 si 18 grade Celsius in Oltenia si Muntenia.

Tot la nivelul lunii mai, cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a tarii si doar in nord si centru pot avea o tendinta spre excedent, fata de media multianuala de 66,5 l/mp. Zonele Banatului, Crisana, Maramures, Oltenia si Muntenia vor prezenta cantitati de precipitatii ce pot ajunge pana la 89 l/mp.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO