ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în România un elicopter rusesc, după ce a păcălit radarele

Ultima actualizare: 10-05-2019 19:14

Descoperire stranie într-o zonă greu accesibilă din Maramureș: lângă epava unui elicopter, autoritățile au găsit și cadavrul pilotului, un bărbat de 48 de ani din Belarus, fost ofițer și pilot militar.

El fusese dat dispărut de familie de două luni, însă accidentul în care este posibil să-și fi pierdut viața s-a produs acum două săptămâni.

Elicopterul, de producție rusească, ar fi intrat ilegal în spațiul nostru aerian și ar fi zburat la joasă înălțime, ca să nu fie detectat de radar. Există și suspiciunea că aparatul de zbor a fost implicat în contrabandă cu țigări.

Un cioban a dat peste elicopter într-o pădure aflată lângă Săpânța, la 1000 de metri altitudine, într-o zonă greu accesibilă. Omul a văzut trupul pilotului lângă resturile epavei şi a chemat autorităţile.

Reporter: Dumneavoastră de cât timp sunteţi aici cu oile?
Cioban: Cam de o săptămână.
Reporter: Şi n-aţi auzit nimic?
Cioban: De o săptămână n-am văzut, cred că e demult că se vede şi doctorii au zis că e demult.

Alexandru Ilieș, SAJ Maramureș: "Intervenţia a fost mai dificilă.S-au deplasat cu ambulanţa şi după cu un mijloc de transport 4X4 şi după, pe jos. Din păcate, pilotul era decedat."

Ancheta a scos la iveală detalii stranii: potrivit autorităţilor, pilotul este un bărbat în vârstă de 48 de ani din Belarus, dat dispărut de două luni. Pe 6 martie a fost văzut ultima dată în viaţă, scrie presa din Belarus.

Pilotul era angajat al unei firme private însă a lucrat pentru armata din Belarus. Iar acum, ca fost ofiţer, participa, de câte ori era nevoie, la diverse operaţiuni militare din Belarus, dar şi la acţiuni de salvare.

Cum a păcălit radarele din România


Surse din rândul anchetatorilor spun că elicopterul, de fabricaţie rusească, ar fi zburat la mai puţin de o sută de metri altitudine, cel mai probabil noaptea, pentru a nu fi detectat de radar. Din această cauză, pilotul ar fi pierdut controlul aparatului de zbor şi ar fi lovit copacii, apoi s-a prăbuşit.

Anchetatorii trebuie să afle ce cauta pilotul pe teritoriul României şi dacă exista vreo legătură între această tragedie şi traficul intens de ţigări de contrabandă din zonă. În epavă sau în împrejurimi nu s-a găsit, deocamdată, nici un colet suspect.

Florina Meteș, IPJ Maramureș: "Cazul a fost preluat de către procurorul din cadrul parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În cauză a fost deschis un dosar penal şi se efectuează cercetări. "

Ancheta trebuie să lămurească şi dacă într-adevăr bărbatul a pilotat elicopterul şi nu a fost doar pasager. Este luată în calcul şi varianta ca în aparatul de zbor să mai fi fost o persoană care, după accident, să fi fugit.

Potrivit specialiştilor care au analizat şi starea victimei, elicopterul s-ar fi prăbuşit în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO