Anchetă la Penitenciarul Rahova, după ce un gardian a murit în punctul de pază

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Este ancheta la Penitenciarul Rahova, unde lipsa de personal ar fi dus la moartea unui angajat. Acesta s-a simţit rău când a ajuns la muncă, însă şeful i-a cerut să nu plece pentru ca nu are cu cine să-l înlocuiască.

Bărbatul ar fi suferit un stop cardio-respirator şi a murit la spital. Procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, în timp ce sindicatele acuza ministrul Justiţiei ca ştie de un an de problemele din sistem şi nu a luat nici o măsura.

Agentul făcea de pază în unul din foişoarele de observaţie amplasate la gardul penitenciarului. După două ore de la intrarea în serviciu, colegii lui au observat că acesta nu se mai vede prin geamurile punctului de pază. Au dat alarma şi l-au găsit prăbuşit pe scări.

Ştefan Teorac -presedintele SNLP: "Era vânat la faţă, nu respiră, pulsul nu se simţea, au încercat să-l resusciteze, medicul chemat în ajutor a fost la un pas să declare decesul, s-a insistat, a fost dus la spital, acolo în urma căzăturii i s-a extirpat splina, a fost supus unei intervenţii chirurgicale, a fost stabilizat, iar ulterior am aflat că din păcate a decedat".

Administraţia Penitenciarelor face cercetări, întrucât potrivit regulamentului superiorii ar fi trebuit să nu-l trimită în post pe agent dacă nu era apt.

Cristina Enache -purtatorul de cuvânt al ANP: "A fost demarata o verificare internă prin care să se stabilească toate cauzele şi împrejurările producerii acestui eveniment. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate."

Între timp şi poliţiştii au început cercetările pentru moarte suspectă. Colegii agentului cred că putea fi salvat şi dau vina pe deficitul de personal din întreg sistemul penitenciar.

Revolta colegilor celui mort este cu atât mai mare, cu cât au cerut în repetate rânduri că numărul de angajaţi să crească în închisori pentru că sunt prea puţini gardieni pentru deţinuţi.

Tudorel Toader se apăra enumerând multe cifre.

Tudorel Toader -ministrul Justiţiei: " E regretabil ce s-a petrecut, un tânăr de 42 de ani.  ANP ştie că Guvernul a aprobat recent suplimentarea cu 1000 de posturi."

În sistemul penitenciar lucrează în ture de 12 ore, 4 mii de oameni, adică jumătate din câţi ar fi necesari. Într-un an, ei acumulează potrivit datelor colectate de sindicate peste 1 milion de ore suplimentare, care nu pot fi recuperate şi nici plătite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO