Anchetă la Ambulanța din Neamț, după ce un bătrân a murit în stradă, aproape de spital

Ultimul update: Miercuri 14 Februarie 2018 20:09
Data publicarii: Miercuri 14 Februarie 2018 17:31
Categorie: Actualitate

Este anchetă la serviciul de ambulanţă din Piatra Neamţ, după ce marți un bărbat de 82 de ani a murit pe stradă, până să primească ajutor.

Când bătrânul şi-a pierdut cunoştinţa, patru persoane, printre care şi un poliţist, au sunat la 112. Apelurile au fost direcţionate către Ambulanță. La locul solicitării a venit un echipaj SMURD şi asta după mai mult de 20 de minute de la primul apel, când n-a mai fost nimic de făcut pentru bietul om. 

Bătrânul de 82 de ani era din oraşul Roznov. Marți a venit cu maşina la Piatra Neamţ chiar ca să îşi cumpere medicamente, pentru că avea probleme cardiace. A oprit în dreptul unei farmacii şi imediat după ce a coborât, s-a prăbuşit pe trotuar. Unii martori chiar au încercat să îi facă masaj cardiac.

Primul apel pentru bătrân la 112 a fost făcut la ora 15.03. Încă doi trecători şi poliţistul au sunat şi ei. La intervenţie n-a plecat Ambulanta, către care fuseseră dirijate apelurile de la 112, ci SMURD-ul.

Primul echipaj de aici a plecat la ora 15:17, adică la un minut după solicitare. Avea doar un paramedic şi a fost întors din drum, pentru că între timp s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un echipaj de resuscitare.

Când acesta din urmă a ajuns, omul era în stop-cardio-respirator şi n-a mai putut fi salvat.

Ancheta va trebui să arate de ce operatoarea de la Ambulanţă n-a trimis o maşină către caz imediat ce s-a sunat la 112.

În imaginile surprinse în acele clipe dramatice se vede cum trecătorii îşi dau seama că bătrânul căzut e în pericol de moarte şi încearcă să îl ajute.

Mihai Braiş, ginerele bărbatului: ”A coborât din maşină şi a căzut jos. A mers să îşi ia medicamentele. Trecătorii şi-au făcut datoria, au sunat la 112, dar nu au fost băgaţi în seamă. Apoi a venit un echipaj de poliţie. S-a întârziat. Dacă se intervenea la timp avea zile, ca el nu era un om de moarte.”

În contradicţie cu eforturile disperate ale trecătorilor, Ambulanta n-a apărut deloc. A ajuns SMURD-ul, însă trecuseră mai bine de 20 de minute. Ironia face că un spital este la numai câteva sute de metri depărtare de locul tragediei.

Dinel Popovici, martor: ”Prima dată a venit poliţia şi a dat telefon la SMURD. Păi, când au apărut ei era deja negru. Ce să mai faci după o jumătate de oră? De aici venea pe jos dacă era, ca să îl salveze.”

Cel mai probabil, bătrânul s-a stins în urma unui infarct. Autorităţile cercetează acum înregistrările şi vor să verifice reacţia operatorului de la Ambulanţă la toate cele 4 apeluri care au fost efectuate între 15:03 şi 15:17.

Monica Anton, avocatul serviciului de Ambulanţă: ”Modalitatea în care s-a acţionat face obiectul unei cercetări. Se vor asculta toate apelurile şi modul în care s-a acţionat şi când a fost trimis primul echipaj. Potrivit dispecerei în momentul în care a fost apelata în staţia de salvare nu era disponibil niciun echipaj.”

Avocatul serviciului de ambulanţă spune că, înainte de apelurile pentru bătrânul de 82 de ani, din aceeaşi zonă se sunase la 112 şi pentru un bărbat aflat sub influenţa alcoolului. Pentru acel caz, operatoarea de la Ambulanţă a trimis ajutoare, însă bărbatul n-a acceptat să fie consultat.

Este posibil, prin urmare, ca atunci când au venit ulterior apelurile pentru bătrân, operatoarea să fi crezut că este vorba despre acelaşi bărbat băut.

Cei din familia bătrânului sunt hotărâţi să meargă în instanţă pentru că vinovaţii să fie pedepsiţi.

Pacientă cărată de medic în spate după ce ambulanța nu a putut ajunge la casa ei

Pacientă cărată de medic în spate după ce ambulanța nu a putut ajunge la casa ei

marian godina

Marian Godină s-a căsătorit în aceeași zi cu prințul Harry. FOTO

Turistă mușcată de urs, după ce ar fi încercat să facă un selfie cu animalul, la Lacul Sf. Ana

Bătaie în trafic, în Brașov. O persoană a ajuns la spital

Ce le-au spus poliţiştilor părinţii copilului care a murit după ce a mâncat shaorma

Primăria Iaşi îi vânează pe şoferii cu maşini poluante. Ce riscă proprietarii de rable

Hoț, surprins de camerele de supraveghere când fură un telefon dintr-un bar

ninsoare varful omu

Val de frig în toată ţara. La munte a început de sâmbătă seara să ningă

Accident grav pe Valea Oltului, unde o mașină a intrat într-un stâlp. O persoană a murit, două au fost rănite

Lucian Pintilie a fost în înmormântat la Cimitirul Bellu cu onoruri militare

Pregătiri pentru nunta fostului principe Nicolae cu Alina. ”Vom avea oaspeți de seamă”

Doi copii, răniţi într-un accident rutier produs pe DN 7

Nunta regală. Meghan Markle a purtat o rochie de mireasă Givenchy