Anchetă în Gorj, după ce "pacientul 1" pare că s-a vindecat de coronavirus

Ultima actualizare: 28-02-2020 21:17

Vești bune de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde este internat primul pacient român confirmat cu coronavirus. Tânărul din Gorj nu prezintă niciun semn al bolii, iar ultimul test care i-a fost făcut a ieșit negativ.

UPDATE: Familia tânărului din Prigoria a refuzat sa meargă într-un centru de carantină. Echipajul ISU care trebuia să preia familia a plecat după 2 ore fără să-i poată lua.

În același timp au apărut informații potrivit cărora autoritățile sanitare din județul lui nu au gestionat cum trebuie situația provocată de coronavirus. Directorul DSP Gorj a fost demis.

Bărbatul de 25 de ani din Prigoria, județul Gorj, se află în secția specială cu nivel 4 de biosecuritate de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balş. Doctorii care îl au sub observație spun că nu are încă niciun semn de boală, iar ultimul test de COVID-19 care i-a fost făcut a ieșit negativ.

Va rămâne însă internat și va fi supus unui alt test. Dacă și acesta va infirma prezența coronavirusui în corpul lui, bărbatul urmează să fie lăsat să plece acasă. Va fi considerat vindecat și nu va fi cazul să stea izolat la domiciliu ori în carantină.

Măsurile de siguranță pentru familia tânărului au fost sporite

 

Între timp, în Prigoria, autoritățile au sporit măsurile de siguranță în privința familiei lui.

Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj: „S-a luat măsura de mutare în carantină”

Alți aproape 30 de oameni sunt izolați în locuințe, iar vineri au primit la poartă alimente.

Șefa DSP Gorj a fost demisă din funcție

 

Pe de altă parte, felul în care Direcția de Sănătate Publică din Gorj a gestionat situația a dus la demiterea șefei instituției.

Directoarea Carmen Ivanov este acuzată că nu a respectat procedurile privind instituirea carantinei, nu a luat măsuri ca să prevină răspândirea virusului și a transmis că persoanele aflate în izolare la domiciliu ar fi de fapt în carantină.

Nelu Tătaru, secretar de Stat în Ministerul Sănătății: „Am descoperit un viciu de informare la Gorj, unde DSP nu transmitea informațiile corect, astfel s-a decis demiterea directorului executiv de la DSP Gorj. Noi am trimis deja spre Gorj corpul de control pentru a evalua situația normală și am și numit un nou director la DSP Gorj .”

Polițiștii și procorurii din Gorj s-au autosesizat în acest caz și au deshis un dosar penal pentru infracțiunea de neglijență în serviciciu.

Anchetă la Serviciul de Ambulanță din Gorj

 

O altă anchetă are loc și la Serviciul de Ambulanță. Un echipaj de acolo ar fi refuzat în urmă cudouă seri să îi transporte pe epidemiologi la un pacient suspectat de coronavirus.

Dan Vâlceanu, director medical Ambulanța Gorj: „O să discute cu membri echipajului să vadă ce s-a întâmplat.”

Raed Arafat, șeful DSU: „Aici nu este timp ca oricare persoană să vină și să refuze sau să spună că eu nu mă duc sau nu fac misiunea, suntem toți într-un sistem încare se știe că sunt riscuri, se știe că suntem expuși, asigurăm protecția personalului dar nu avem timp pentru astfel de manifestări.”

Sunt căutate toate persoanele care au avut contact cu presupusul pacient 1

 

În Gorj au fost recoltate probe de la aproximativ 130 de persoane, iar anchetă epidemiologică este în desfășurare. Sunt căutați toți cei care ar fi putut intră în contact cu pacientul 1 din România ori cu italianul de 71 de ani, confirmat cu COVID-19, care a vizitat săptămâna trecută județul.

Testele făcute până acum la Institutul Matei Bals au ieșit negative, însă se așteaptă rezultatele pentru alte 50 de probe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO