Anchetă disciplinară la Brăila, după moartea tinerei mame. Ce spune ministrul Sănătății

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat sâmbătă că urmează să se facă o anchetă disciplinară în care se va analiza decesul tinerei de 19 ani din Brăila.

„Colegiul Medicilor din Brăila va urma procedurile. Îşi va face singur dosarul său de sesizare şi va face şi o anchetă disciplinară asupra tuturor elementelor şi împrejurărilor care au dus la decesul acelei fete, pentru că decesul este fapta prejudiciabilă în sine, care trebuie cercetată ca şi cauzalitate”, a explicat Borcean.

El a precizat că nu poate afirma deocamdată dacă s-a greşit sau nu în acest caz.

„În niciun caz nu voi face astăzi, chiar dacă aş avea informaţiile toate pe care le-aş putea să le am dintr-un studiu aprofundat al dosarului, (...) dar nu le am, nu aş face astăzi, la trei - patru zile de la declanşarea anchetei, afirmaţii, pentru că ar însemna să mă antepronunţ pe o speţă pe care o voi judeca cândva. Într-un interval de timp, dosarul acela va ajunge pe masa instanţelor de disciplină ale Colegiului Medicilor şi atunci, dacă eu, astăzi aş răspunde întrebărilor dumneavoastră că da sau nu, aş fi antepronunţat şi nu fac asta”, a spus Gheorghe Borcean.

Preşedintele Colegiului Medicilor a afirmat că este „grav” faptul că o ambulanţă a fost atacată cu pietre la Brăila.

Citește și
Tanara moarta la 19 ani
Mărturii teribile ale rudelor tinerei moarte la 19 ani: "Nu s-au gândit că a născut un copil"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

„Absolut grav. Absolut grav. Adică, imaginaţi-vă ce ar fi dacă într-o ţară civilizată un proces într-o instanţă civilă sau penală nu se desfăşoară atât de repede cât ar vrea lumea din stradă şi cineva ar ataca judecătorii sau instanţa aceea cu pietre la ieşirea din sediu, unde am fi?”, a adăugat Gheorghe Borcean.

O ambulanţă care transporta doi pacienţi la spital a fost atacată cu pietre, vineri noapte, de mai mulţi protestatari revoltaţi de cazul tinerei de 19 ani din Brăila, care a decedat la o lună după ce a născut, pentru că ar fi făcut septicemie din cauza unui rest de placentă uitat în uter după naştere.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, au făcut apel la calm.

Ministrul Sănătății: Nu este normal ca medicii şi asistentele să fie atacaţi

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a făcut sâmbătă un apel la calm, după ce o ambulanţă a fost atacată cu pietre de persoane revoltate de cazul tinerei care a murit după ce a născut la Brăila.

„De fiecare dată când se pierde un pacient, este o tragedie şi vreau să vă asigur că pe durata mandatului meu, orice pierdere de vieţi umane într-un spital din România va fi analizată cu atenţie şi cu maximă seriozitate. Ştiu că este o anchetă în acest moment, care se desfăşoară atât la Colegiul Medicilor, cât şi la Parchet, cât şi prin structurile Ministerului Sănătăţii. Încă o dată transmit părerile de rău şi empatia faţă de suferinţa familiei, dar rog pe toţi cei implicaţi, inclusiv mass-media, să păstrăm calmul asupra acestei tragedii, până la aflarea adevărului”, a declarat Costache, la Sibiu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în momentul de faţă are loc o anchetă medicală, care „nu durează câteva zile, mai ales în cadrul pierderii unei vieţi omeneşti”.

„Avem acest apel la calm şi nu este normal ca puţinii profesionişti care îi mai avem în ţară, atât medici, cât şi asistente medicale sau personal în cadrul Ambulanţei, să fie atacaţi. Sunt oameni care salvează vieţi, sunt oameni care au familii, sunt oameni care lucrează în condiţii de stres şi în condiţii de scheme de personal subdimensionate şi trebuie să ne gândim cu atenţie dacă noi, ca societate, şi dacă şi dumneavoastră, ca mass-media, trebuie să generăm un efect de spirală care este greu oprit”, a spus ministrul Sănătăţii.

Mama tinerei a declarat că, la o lună de la naştere, fata a acuzat dureri, fiind dusă cu ambulanţa la Spitalul nr. 3, unde i s-a pus diagnosticul de discopatie lombară. A primit tratament antiinflamator şi a fost trimisă acasă. A doua zi, starea tinerei s-a agravat, motiv pentru care a fost transportată cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-a pus diagnosticul de meningită.

Primele date ale necropsiei arată că un rest de placentă de aproximativ 2 cm pătraţi, uitat în organism în momentul naşterii, ar fi declanşat septicemia, dar o concluzie finală va putea fi trasă după ce vor fi gata toate rezultatele probelor prelevate de către medicii legişti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Control la Spitalul Brăila în cazul tinerei decedate după naștere. Ce a arătat autopsia
Control la Spitalul Brăila în cazul tinerei decedate după naștere. Ce a arătat autopsia

Noul ministru al Sănătăţii cere o acţiune de control urgenţă la Spitalul Judeţean din Brăila, o tânără de 19 ani a murit din cauza septicemiei, la o lună de la naştere.

Mărturii teribile ale rudelor tinerei moarte la 19 ani:
Mărturii teribile ale rudelor tinerei moarte la 19 ani: "Nu s-au gândit că a născut un copil"

Au loc mai multe anchete la Spitalul din Brăila, după ce o tânără de 19 ani, care a născut recent, a murit pentru că medicii care ar fi trebuit să o trateze nu şi-au dat seama ce se întâmplă cu ea.

O fată de 19 ani a murit la o lună după ce a născut. A primit trei diagnostice, toate greșite
O fată de 19 ani a murit la o lună după ce a născut. A primit trei diagnostice, toate greșite

Acuzații grave la Spitalul județean din Brăila.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.