Amendă uriașă pentru un bărbat care a ieșit pe stradă, în Blaj. Trebuia să stea izolat

Ultima actualizare: 04-03-2020 13:19

Peste 10.000 de persoane sunt în România în izolare la domiciliu, suspectate de a fi contractat coronavirusul, însă nu toţi respectă condiţiile impuse de noile reglementări.

Unii dintre cei care ar fi trebuit să stea în casă, au părăsit locuinţa. În acest timp, numărul celor care au fost confirmaţi cu noul Covid 19 nu a depăşit 4, însă medicii fac analize şi altor persoane care au simptome de răceală şi au fost recent în Italia.

Primul pacient depistat pe teritoriul țării noastre ca fiind pozitiv la coronavirus este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt.

Bărbatul a fost marți externat.

Ceilalți trei pacienți la care a fost confirmat noul COVID 19 sunt internați în Cluj-Napoca, respectiv Timișoara, toți trei având o stare generală bună, spun medicii.

Bărbat din Iași, testat după ce s-a întors din nordul Italiei

 

La Iaşi, a fost testat în această dimineaţă un bărbat de 47 de ani care a venit acum două zile din nordul Italiei. Bărbatul nu avea febră, dar a susţinut că a resimţit simptome de răceală seara trecută. A fost transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, iar acum medicii aşteaptă rezultatele analizelor.

În toate judeţele unde sunt persoane izolate la domiciliu, Direcţiile judeţene de Sănătate Publică verifica prin sondaj dacă oamenii respectă această măsura.

În prezent, 35 de persoane sunt în carantină instituţionalizată, iar 10.094 sunt izolate la domiciliu.

Amendă de 10.000 de lei pentru un bărbat care a ieșit din izolare

 

Prin aceste măsuri, autorităţile încearcă să ţină sub control răspândirea infecţiei COVID 19, dar sunt şi persoane care încalcă regulile.

Un bărbat din Blaj, care s-a întors acum câteva zile din zona Venetto - Italia, a fost amendat de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Alba, după ce a fost găsit pe stradă, deşi trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu.

Alexandru Sinea, director DSP Alba: "Inspectorii DSP au aplicat sancţiunea contravenţională în cuantum de 10.000 de lei."

Iar o femeie de 41 de ani, din Slatina, este căutată de polițiști după ce medicii au sesizat că ea a anunțat că se va întoarce în Italia, deși era izolată la domiciliu. Autoritățile au dat-o în consemn la frontieră. Este al patrulea caz de acest tip din Olt.

Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt: "Trebuia să stea izolată la domiciliu până la data de 8 martie a anului 2020."

Între timp, specialiştii extind măsurile de prevenţie. Un laborator mobil de analize, care are şi teste pentru coronavirus, a fost trimis la Spitalul din Craiova.

Prefect Narcis Purcărescu: ''Este un spaţiu special amenajat pentru aşa ceva, sunt persoane instruite."

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele şoc de microbiologie: ''OMS nu mai recomanda echipamente foarte sofisticate de protecţie pentru că e un virus care se distruge relativ repede în mediu. Recomandă utilizarea obligatorie a unei măşti cu grad de protecţie 2 sau 3, ochelari sau un scut de protecţie, mănuşi, astea sunt absolut obligatorii. Şi un halat obişnuit care este bine să fie de unică folosinţă.''

Totodată, medicii spun că noul coronavirus este distrus de dezinfectanţii cu alcool şi de soluţiile care au 0,5% clor în compoziţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO