Toate ţările trebuie să urmeze exemplul Regatului Unit şi al României şi să se implice mai mult pentru a obţine instrumentele menite să garanteze că cetăţenii noștri vor fi în siguranţă în faţa oricărei agresiuni de tipul celei suferite de Ucraina.  

Declarația a fost făcută de ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români.

"Criza din Ucraina este evident prioritatea numărul 1 pe agenda guvrnului britanic, dar mai ales a ministrului afacerilor externe Liz Truss. Este un aspect asupra căruia avem o strânsă colaborare şi cu guvernul României şi credem că în profunzimea ei, criza din Ucraina a demonstrat solidaritatea NATO şi a reţelei de libertăţi după care ne ghidăm. Este de fapt un moment bun pentru felul în care ne ducem vieţile. Dar ne-a făcut şi foarte conştienţi că trebuie să avem şi alte priorităţi faţă de cele de până acum. Ţinând cont de ce s-a întâmplat în 2008 şi 2014, cu agresiunea Rusiei asupra ţărilor vecine, a fost un set complet inacceptabil de paşi la care nu am avut răspuns suficient de puternic. Iar asta i-a permis preşedintelui Putin să tragă conluzia că poate să continue liniştit agresiune către Ucraina”', a declarat diplomatul britanic în timpul întâlnirii.

Potrivit acestuia, se impune o analiză şi asupra modului de a acţiona pentru apărarea valorilor democratice şi pentru consolidarea sistemului internaţional astfel încât răspunsul la acţiuni de tipul actualei agresiuni ruse să fie mult mai eficient decât până acum.

''Trebuie să fim puternici, să ne apărăm. Apărarea noastră colectivă e absolut vitală, iar NATO are nevoie de investiţii, aşa cum fac România şi UK, pe care alte ţări membre trebuie să le urmeze şi să procure mijloacele care asigură protecţia cetăţenilor noştri în faţa unui agresor, de tipul cu care se confruntă acum Ucraina. Totodată trebuie să revizuim felul în care ne raportăm la sistemul nostru de valori şi la felul în care întărim acest sistem internaţional, ca să ne asigurăm că nu va mai fi la fel de neputincios, aşa cum regretabil a fost, cu această ocazie când Rusia a putut să-şi folosească dreptul de veto în consiliul de securitate, o Rusie care a încălcat nenumărate acorduri făcute pe vremea Uniunii Sovietice.

Cine ar fi crezut că Uniunea Sovietică ar fi un partener mai bun decât este acum Rusia lui Putin? Tratatul forţelor armate convenţionale din Europa, şi altele, au fost călcate în picoare de Rusia lui Putin, pentru a facilita această teribilă agresiune asupra Ucrainei. Trebuie să câştigăm în Ucraina, nu ne permitem să lăsăm această agreiune să reuşească. Aceasta este promisiunea guvernului britanic, la care lucrăm îndeaproape cu guvernul român, aşa cum am spus.

Le oferim o casă refugiaţilor ucraineni care doresc să vină în UK. Dar acum este momentul să spunem ce vom face în viitor, ca să ne protejăm cetăţenii şi nivelul de trai. Şi aşa cum mulţi se întrebă care este viitorul Europei, de fapt realitatea geo-politică a lumii noastre moderne, atât în Europa şi în Pacific, este un lucru global la care trebuie să ne gândim serios”, a subliniat ambasadorul Andrew Noble.