Alți turiști români depistați cu Covid-19 în Grecia. Ce măsuri anunță autoritățile elene

Dată publicare: 09-07-2020 19:23
Dată actualizare: 09-07-2020 20:13


Alți doi români aflați în vacanță în Grecia au fost depistați cu Covid-19, după ce săptămâna trecută o turistă a fost confirmată cu noul coronavirus. Unul dintre români se află în insula Thassos, iar celălalt în Paralia Katerini.

Ambii au fost izolați în hotelurile pregătite pentru astfel de situații, iar starea lor este bună, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Autoritățile elene au anunțat că testările se fac aleatoriu, iar turiștii trebuie să aștepte 24 de ore rezultatul, respectând măsurile de distanțare socială.

Cei doi turiști români au fost anunțați telefonic de autoritățile elene că testul efectuat la intrarea în Grecia este pozitiv.

În câteva ore au fost transferați către hotelurile pregătite pentru cei infectați cu coronavirus. Vor sta în izolare 14 zile, iar cheltuielile vor fi suportate de statul grec.

Turiștii se află în două zone preferate de români: Paralia Katerini și insula Thassos.

Daniel Drăgan, forum Grecia: ”Pe insula Thassos se află un singur loc unde sunt transportați cei depistați cu Covid, este un hotel în nordul insulei, în Limenas, autoritățile țin secret numele hotelului”.

Autoritățile elene au anunțat joi că au schimbat regulile la granițe, fie că vorbim de cele terestre sau aeriene.

Poate și pentru că din cele 33 de persoane depistate pozitiv miercuri, 21 sunt din alte țări.

Testările se fac în aleatoriu, iar rezultatele se transmit în cel mult 24 de ore. Vor fi contactați de către autorități doar cei testați pozitiv.

Sergiu este unul dintre turiștii români care au ajuns joi în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata Promachonas.

Sergiu, turist: ”Am fost testat, a durat 15 minute, a fost ca un exudat faringian, erau îmbrăcați ca niște astronauți”.

Amendă de 500 de euro pentru necompletarea formularului electronic

 

Turiștii români trebuie în continuare să completeze electronic un formular în baza căruia vor primi un cod unic de identificare pe care îl vor prezenta la controlul de la granițe.

Oana Darie, purtător de cuvânt Ministerul Afacerilor Externe: ”Începând cu data de 9 iulie, completarea obligatorie a acelui formular electronic se poate face și cu 24 de ore înainte, nu cu 48 de ore cum era până acum. Necompletarea lui se sancționează cu amendă de 500 de euro”.

Autoritățile elene au anunțat joi că ar putea impune noi restricții la frontieră în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Dar, pe de altă parte, au renunțat la unele obligații pe teritoriul Greciei.

Dan Drăgan: ”În malluri și la taverne nu mai stau șase persoane la mese, dar se respectă distanțarea socială”.

Restricții au fost impuse și pentru românii care ajung în Olanda. Autoritățile le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.


VIDEO PROTVPLUS.RO