Al doilea cel mai în vârstă bărbat din lume este bucureștean și are 111 ani. Care este secretul lui


Ultimul update: Marti 25 Februarie 2020 10:33
Data publicarii: Luni 24 Februarie 2020 19:28
Categorie: Stiri actuale

Al doilea cel mai în vârstă bărbat din lume, înregistrat oficial în Cartea Recordurilor, locuiește în București și are 111 ani.

Ne-a spus că duce o viață echilibrată, face mișcare în aer liber și mănâncă sănătos. Îi place să călătorească, însă are probleme la graniță, pentru că vârsta sa, de peste 100 de ani, nu poate fi trecută în sistem. O echipă a Știrilor Pro TV a stat de vorbă cu Dumitru Comănescu.

Filmarea a fost făcută în urmă cu două săptămâni, când Dumitru Comănescu a intrat în Cartea Recordurilor, în topul celor mai în vârstă oameni din lume. Dintre bărbați, inițial a ocupat locul al treilea. Între timp a urcat pe locul al doilea, după ce japonezul s-a stins. Acum, la 111 ani, l-am găsit în formă, făcând o plimbare ușoară, în casă.

Dumitru Comănescu s-a născut în satul Drăgăneasca, Prahova, într-o familie cu șase copii.

Reporter: „În ce an te-ai născut?”

Dumitru Comănescu: „1908.”

Era doar un copil în timpul Primului Război Mondial, iar în Al Doilea nu a fost înrolat. A fost inginer agronom la Târgoviște. Probleme grave de sănătate nu a avut niciodată, iar prima fractură a avut-o la 108 ani. Și-a rupt piciorul, dar și-a recăpătat repede mobilitatea.

Dumitru: „Dacă vrei ca boala să nu se lege de tine, tu să mănânci de toate, dar să mesteci bine.”

Era sfatul dânsului. A dus tot timpul o viață chibzuită și echilibrată și ca alimentație și ca odihnă și ca efort fizic și asta l-a ajutat foarte mult, a făcut față la toate expertizele și umblă pe dealuri.

După ce i-a murit soția, s-a mutat la București, la fiica lui, unde locuiește de 28 de ani. Soția unuia dintre nepoți, care e nutriționist, i-a întocmit un regim alimentar strict.

Sofia Alexandrescu: „Grăsimi sănătoase, tot ce înseamnă avocado, unt, pentru că la această vârstă țin creierul sănătos și îl țin în funcțiune. Dânsul mănâncă cantități foarte mici și atunci trebuie să fie foarte concentrat. Unt, ouă, carne, grăsime sănătoasă. Și asta l-a ajutat să își mențină sănătatea.”

Așa că la 111 ani reușește să meargă singur, să mănânce, dar și să călătorească. Nu fără mici aventuri. La graniță, în Franța, acum trei ani, polițiștii au fost puși în încurcătură, pentru că nu îi puteau introduce vârsta mai mare de 100 de ani în sistem.

De carte nu s-a lăsat nici el. A continuat să lucreze ca expert agricol și după pensie, la 86 de ani a dat un examen de echivalare și a ieșit pe locul cinci pe țară, iar la 107 ani a contribuit la o monografie.

Dan Alexandrescu: „Provița de Jos, unde s-a născut el. A făcut o monografie domnul ăsta și, știind că este de acolo, a scris și el un capitol în această carte. Se și vede scrisul lui de mână aici.”

Când a împlinit 111 ani, Sofia, strănepoata lui, s-a gândit să îi contacteze pe cei de la Guiness Book.

Sofia: „Cu siguranță gena și stilul de viață cumpătat și foarte probabil și spiritul pozitiv și optimist, și familia, că am fost lângă el, l-am susținut, ne-a văzut pe toți crescând.”

Reporter: „Câți ani avea străbunicul tău când te-ai născut?”

Sofia: „93 de ani.”

Și încă ceva i-a dat putere. Simțul umorului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO