Aglomerație la munte în weekend. S-au format cozi uriașe la transportul pe cablu

20-12-2020 16:52

Pârtiile au fost pline ochi şi duminică, cu toate că este ultima zi din weekend.

Cozile uriaşe care s-au format la instalaţiile de transport pe cablu din Sinaia nu i-au descurajat pe turişti, la fel, nici gardurile puse ca să îi determine să păstreze distanţa, şi nici forţele de ordine care le-au reamintit încontinuu să poarte masca.

Cei mai mulţi s-au declarat decişi să respecte regulile ca să se poată bucura de zăpadă în continuare. Tot pe pârtiile din Sinaia, în primele două zile de schiat, salvamontiştii au avut 17 intervenţii.

Cu un strat de zăpadă de aproximativ 70 de centimetri, Cota 2000 de la Sinaia a devenit punctul principal de atracţie al românilor din acest sfârşit de săptămână. Peste 6.000 de oameni s-au înghesuit, fără să le mai pese de distanţare sau purtatul măştii, la cozile uriaşe formate la telegondolă.

Schior: „Am venit de la 8 jumătate, am stat la telegondolă destul de mult, la 2000 am ajuns abia pe la 10. Foarte multă îngrămădeală”.

În mod normal, au voie să urce opt oameni deodată într-o cabină, dar acum au voie maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii.

Turist: „La telescaune destul de aglomerat”
Reporter: Cât se stă?
Turist: „20-30 de minute, momentan”
Reporter: Merită aşteptarea?
Turist: „Ţinând cont că în pandemie altceva nu ai ce să faci da”


Pe puţine pârtii din ţară se poate schia la această oră pe zăpadă naturală. Astfel că Sinaia a fost asaltată încă din prima zi, mai ales că vorbim de pârtii de altitudine mare. Este şi foarte aproape de Capitală. De vineri până acum, aproape 6.000 de turişti au folosit instalaţiile de cablu din Sinaia. Pentru că au fost atât de mulţi, pe pârtii au fost trimişi jandarmi şi poliţişti care i-au atenţionat pe turişti să păstreze distanţa şi să poarte masca.

De săptămâna viitoare, forţele de ordine vor primi şi ajutorul militarilor batalionului 21 Vânători de Munte de la Predeal.

Cozi la teleschi s-au format şi în Păltiniș, judeţul Sibiu. Staţiunea a fost plină, mai ales că localnicii au putut ieşi din oraş odată cu încheierea carantinei. Aici, stratul de omăt a fost întreținut cu zăpadă artificială.

Bărbat:Este foarte fain, zăpada foarte bună, măsurile de restricţie par foarte bune, lumea poartă măşti, există culoare de demarcaţie, într-adevar durează un pic mai mult, dar se schiază bine.”

Radu Lungu, manager evenimente resort schi: „Ne asigurăm că lumea poartă masca şi păstrează distanţa. Sper că toată lumea înţelege că respectând aceste reguli se schiază în siguranţă."

La Mărișel, în judeţul Cluj, este deschisă doar o pârtie pentru începători, dar şi aceasta a fost plină, iar unii turişti au uitat masca în buzunar.

„E foarte plăcută atmosfera, e soare afară, e întreţinută pârtia” spune un schior.

Administratorii pârtiei spun că cei mai mulţi turişti respectă regulile impuse de pandemie, dar că au cerut ajutorul jandarmilor să îi avertizeze şi ei pe oameni să nu uite de distanțare şi mască.

În Braşov este zăpadă doar pe Masivul Postăvaru şi cu toate că nu se poate schia, nimeni nu îi împiedică pe turişti să se dea cu săniile. Mulţi au urcat doar ca să admire spectacolul mării de nori.

Pârtiile din Poiana Braşov sunt încă închise, pentru că nu a nins suficient şi nici nu a fost destul de frig.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO