A început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, miercuri. Părinții îi pot duce în cele 220 de centre de la nivel național, dar și în cabintele medicilor de familie unde se folosește serul Pfizer.

Curajoși sau puțin temători, la final, cu toții au mărturisit că nu doare. În același timp, Ministerul Educației a anunțat că aproape 14 mii de elevi și preșcolari sunt infectați cu virusul SARS-Cov-2 la nivel național și peste patru mii de cadre didactice.

Antonio:Vreau să mă vaccinez că să scăpam cât mai repede de pandemie.

A început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Curioși, entuziasmați și sigur pe ei. Așa s-au așezat pe scaun copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în prima zi în care e posibilă vaccinarea lor cu serul Pfizer.

Într-un decor de poveste, cu baloane suspendate, ursuleți, desene pe pereți și un spectacol ce rulează pe ecran în permanență. Acesta este mediul în care sunt primiti copiii de peste cinci ani să se vaccineze. La circul metropolitan din Capitală, în prima zi, s-au programat 33, însă sunt mult mai mulți, pentru că părinții vin fără programare și puteți face asta în cele 220 de centre înregistrate pe platformă la nivel național. Copiii au un singur mesaj: ajutăm să treacă pandemia mai repede.

Medicii și asistenții sunt alături de copii

La triaj, copiii sunt așteptați de medici, care le explică procedura, apoi asistenții care îi întâmpină pe scaunul de vaccinare le arată acul sigilat.

În timpul injecției, un alt cadru medical vorbește cu ei, încercând să le distragă atenția. În unele centre sunt și psihologi care vorbesc cu cei mici, după vaccin. Mulți dintre ei au întrebări serioase.

Mina:Păi, prima întrebare: Din ce e făcut vaccinul? Și am aflat că este făcut dintr-un virus, dar nu e virusul adevărat, este unul fără niciun pericol, că organismul să știe că ăla e un virus rău, dar n-o să vă facă nimic.''

Alexandra Miulescu, asistent medical:Astăzi sunt oricine pentru copii. Sunt Minnie, am primit tot felul de nume, prințesa măseluță. Au reacționat foarte bine și mă surprinde că sunt mai receptivi decât adulții. Își fac două doze. Rapelul e la 21 de zile la fel ca la adulți."

Copiii primesc o doză mai mică față de adulți

Copiii primesc o doză mai mică, de 10 mg, spre deosebire de adulți, 30 mg. Alții au avut nevoie de mai multe încurajări, dar și de brațele părinților. Vaccinarea copiilor se poate face și în cabintele medicilor de familie care administrează serul Pfizer.

Copil:Hai să ne vaccinăm și noi să scăpam de pandemie!