A fost a doua zi de haos în capitală pentru că şoferii regiei de transport local şi-au continuat greva chiar dacă judecătorii au declarat-o ilegală.

În aceste condiţii, primarul Nicușor Dan, i-a avertizat pe şoferi că își riscă locurile de muncă, însă tot nu au ieşit pe traseu. I-a chemat din nou la negocieri pe liderii sindicali, dar deocamdată, fără niciun rezultat.

Femeie la metrou: ”Umblu pe jos de la 6 dimineața. Merg 2 stații de acasă până la Universitate, două aici, pe aici m-am încurcat că nu mai ştiu şi n-am mai fost de 20 de ani. Puteau să lase jumătate din transport, un sfert. Au făcut o chestie mizerabilă.”

Revoltați au fost şi cei care au avut de înfruntat traficul mai aglomerat decât de obicei, dar şi bucureştenii fără maşini personale care au plătit mai mult pentru taxi.

Femeie: ”E groaznic. Am venit cu metroul. Mi-a fost groază să vin şi cu maşina personală din cauza traficului. E jale ce se întâmplă. Să avem şi noi dreptul de a circula”.

Şoferii STB nu au renunțat la protest nici măcar după ce au aflat că greva le-a fost suspendată joi de tribunal iar vineri a fost declarată ilegală. De dimineaţă au protestat în depouri şi nu au fost impresionați de avertismentele primarului care le-a transmis că-şi pot pierde locurile de muncă.

Șofer: ”Spune că avem salarii mari, dar sunt de două mii.”

Reporter: Îşi riscă desfacerea contractelor de muncă?

Nicușor Dan: ”Da, pentru că orice angajat are obligaţii şi dacă nu le respectă riscă desfacerea contractului”.

Directorul STB susţine că nemulţumirea sindicaliştilor legată de activitatea sa este nejustiuficată.

Adrian Crit, director STB: ”Care sunt dorinţele liderilor sindicali care solicită demisia mea? Aţi văzut vreuna? Au aruncat pe piaţă majorarea de 10 la sută, apoi de 35 la sută. Toată lumea îşi doreşte şi sută la sută. Haideţi să vedem de unde finanţăm. Să vină la masa tratativelor”.

Chiar dacă sindicaliştii s-au întâlnit cu primarul Nicusor Dan atât la prânz cât şi în această seară, lucrurile nu s-au schimbat în bine.

Nicușor Dan: ”Am solicitat că dialogul între consiliul de administraţie al STB-ului şi sindicat să aibă cât mai curând posibil. Tribunalul s-a pronunţat pe fond de data asta, după ce se pronunţase în procedură de urgenţă. Parchetul a început urmărirea penală”.

Dacă vor ajunge la un acord cu primăria şi conducerea STB, protestatarii ar putea discuta concret despre mărirea cu 10% a salariilor, aşa cum au cerut, abia după 15 februarie. Abia atunci va fi votat bugetul companiei.