20 de organizații civice cer anchetarea prefectului Capitalei, a ministrului de Interne şi a şefului Jandarmeriei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 11 August 2018 21:05
Categorie: Actualitate
Protest in Piata Victoriei

20 de organizații civice, între care „Corupția Ucide” și „Vă vedem din Sibiu” cer demisia Guvernului Dăncilă, cât și anchetarea prefectului Capitalei, a ministrului de Interne și a șefului Jandarmeriei, ca urmare a violențelor din Piața Victoriei.

Organizaţiile civice acuză Cabinetul Dăncilă de punerea în practică a unui program bazat pe promovarea încălcării legii şi de încurajarea dezbinării şi a urii sociale între români, informează News.ro.

„Jandarmeria Română este, prin lege, o instituţie aflată în slujba cetăţenilor, nu un instrument al unei vremelnice puteri politice, al inculpaţilor sau al partidelor. Într-o ţară democratică nimeni nu poate abuza cetăţenii şi presa liberă, nimănui nu îi este permis să deturneze legile şi instituţiile statului. Noi, organizaţiile civice semnatare, condamnăm cu fermitate violenţa nejustificată, lipsa de profesionalism şi reaua-voinţă demonstrate de forţele de ordine prezente în Piaţa Victoriei şi în zona adiacentă în seara de 10 august. Experienţa protestelor anterioare ne arată că jandarmii ştiu şi pot să-şi desfăşoare activitatea în serviciul cetăţenilor şi, tocmai de aceea, constatăm gravitatea faptelor petrecute aseară şi considerăm imperios necesară sancţionarea acestora”, au transmis organizaţiile civice.

Acestea solicită demisia Guvernului Dăncilă, pe care îl acuză de punerea în practică a unui program bazat pe promovarea încălcării legii şi de încurajarea dezbinării şi a urii sociale între românii din ţară şi din afara graniţelor.

„Solicităm demisia Guvernului Dăncilă, care, prin ordinul dat în seara de 10 august de către reprezentantul său în teritoriu, prin punerea în practică, de peste 1 an şi jumătate, a unui program de guvernare bazat pe promovarea încălcării legii, corupţiei şi nepotismului, dar şi prin batjocorirea coeziunii şi încurajarea dezbinării şi a urii sociale între românii dinăuntrul şi din afara graniţelor României, este vinovat de situaţia în care a ajuns ţara noastră în anul Centenarului Unirii: îndepărtarea de regulile statului de drept, de principiile spaţiului comunitar european şi de idealul binelui pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea politică sau de tipul de rezidenţă”, a menţionat sursa citată.

Organizaţiile civice semnatare ale protestului mai solicită anchetarea celor vinovaţi pentru violenţele din Piaţa Victoriei, acestea fiind în viziunea lor prefectul Capitalei, ministrul Afacerilor Interne, şeful Jandarmeriei Române şi al Jandarmeriei Bucureşti.

„Cerem anchetarea celor vinovaţi şi demisia factorilor de conducere responsabili pentru cele întâmplate aseară: Prefectul Capitalei, Speranţa Clişeru, care, în calitate de reprezentant al Guvernului, a dat la ora 23:11 ordinul ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment s-au luat măsuri de o violenţă incredibilă astfel încât zona să fie evacuată. Nu a existat niciun avertisment. Cele <trei lumini> la care face referire Jandarmeria au fost eventual un semnal intern. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Comandantul Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoş, şi Directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan, în calitate de factori de conducere ai Jandarmeriei, cărora le transmitem cu fermitate că nu există <violenţă legitimă a statului> (aşa cum s-au exprimat în conferinţa de presă de astăzi) împotriva copiilor şi cetăţenilor paşnici care s-au sufocat cu gaze şi au fost vânaţi şi încolţiţi aseară, împotriva jurnaliştilor români şi străini care îşi făceau meseria şi nici împotriva propriilor angajaţi trimişi nepregătiţi şi neprotejaţi în mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili să le îndepărteze şi reţină”, au precizat organizaţiile civice.

Acestea atrag atenţia asupra răspunderii primarului Capitalei în legătură cu această situaţie.

„Atragem atenţia asupra răspunderii Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, şi a Viceprimarului, Aurelian Bădulescu, care, în ciuda faptului că au primit patru notificări ale protestului de la patru entităţi diferite încă din data de 14 iunie, au transmis în media informaţii confuze în mod deliberat şi, împreună cu Jandarmeria, nu au făcut în seara de 10 august nicio încercare de a-i contacta pe cei care au notificat protestul şi de a le cere sprijinul pentru izolarea persoanelor violente”, se arată în comunicat.

Cele douăzeci de organizaţii civice spun că au văzut cum jandarmii au bătut oameni fără să fie provocaţi, au aruncat grenade cu şrapnel care au lovit oameni care protestau paşnic şi au dat cu gaze lacrimogene din toate părţile, nu doar acolo unde nişte manifestanţi au devenit violenţi, spunând că aceste acţiuni demonstrează existenţa la vârful statului român a “unui amestec cu potenţial fatal de rea-voinţă şi incompetenţă”

Organizaţiile civice susţin tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de acţiuni violente în cadrul mitingului de vineri seara din Bucureşti.

„Susţinem cu fermitate tragerea la răspundere în faţa legii a tuturor celor vinovaţi de acţiuni violente, fie ei civili sau angajaţi ai Jandarmeriei Române. Toate aceste acţiuni sunt documentate şi pot fi dovedite cu fotografii, materiale video, declaraţii ale martorilor şi certificate medico-legale. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj instituţional extrem de grav al forţelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violenţei la provocarea şi stimularea acesteia care, din păcate, este ordonat şi întreţinut de cei care deţin, în prezent, puterea executivă în stat”, a mai menţionat sursa citată.

Grupurile civice condamnă şi declaraţiile unor politicieni PSD-ALDE care ar apăra şi încuraja violenţa.

„Noi, grupurile civice semnatare, ne poziţionăm ferm împotriva violenţei şi condamnăm public atât declaraţiile iresponsabile ale unor politicieni PSD-ALDE, care o apără şi încurajează, cât şi manipularea extrem de periculoasă propagată în media şi pe reţelele de socializare din sfera de influenţă a PSD-ALDE. Atragem atenţia în mod clar că propagarea unui climat de ură şi violenţă socială aduce întotdeauna consecinţe deosebit de grave pentru ţara noastră, aşa cum a fost cazul şi în anii 1990”, mai susţin grupurile civice.

Acestea sunt: Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România), Corupţia Ucide, Eu Ro Aleg 2.0 (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România), Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Iniţiativa Timişoara (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România),Iniţiativa România (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România) , #Iaşulnutace, #Insistăm, Oradea civică (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România), Reactiv Braşov, #Reset, #REZISTENŢA, #Rezist Galaţi, România.Vie, Ştafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România), #VăVedem Bucureşti, Vă Vedem din Sibiu, VeDem Just (membră a platformei civice naţionale & diaspora Contract România).

 50.000 de oameni au manifestat vineri în Piața Victoriei din Capitală. Protestul a degenerat, astfel că în cursul serii au avut loc mai multe ciocniri violente între grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre și alte obiecte spre jandarmi, și forțele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Printre cele 440 de persoane care au primit îngrijiri medicale au fost și copii și femei, iar în jur de 65 au ajuns la spital. Totodată, procurorii militari au deschis dosar penal privind intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Protest in Piata Victoriei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Proteste în Piața Victoriei, ziua 2. 30.000 de oameni au manifestat pașnic și le-au dăruit trandafiri albi jandarmilor. VIDEO
Proteste în Piața Victoriei, ziua 2. 30.000 de oameni au manifestat pașnic și le-au dăruit trandafiri albi jandarmilor. VIDEO
Reacția scriitorilor români, după violențele din Piața Victoriei: „De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv”
Reacția scriitorilor români, după violențele din Piața Victoriei: „De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv”
Cine a fost printre protestatari, vineri seara, în Piața Victoriei: „Strig pentru omenie!”
Cine a fost printre protestatari, vineri seara, în Piața Victoriei: „Strig pentru omenie!”
Presa externă, despre proteste: ”Scene șocante în inima Capitalei României”
Presa externă, despre proteste: ”Scene șocante în inima Capitalei României”
VIDEO PROTVPLUS.RO
jandarmi cluj
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
viscol
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el
Adrian Severin: ”Să avem corupție acolo unde ea este și nu ar trebui să o avem”