26 de copii de la o scoala din Pitesti, internati cu o forma grava de toxiinfectie alimentara. ISJ verifica toate cantinele

Ultima actualizare: 09-03-2016 07:06

Intr-un judet in care sunt inregistrate numeroase tragedii de o luna incoace, duminica a aparut un nou caz de intoxicare in masa. 26 de copii din Arges au ajuns la spital cu o forma grava de toxiinfectie alimentara.

Toti sunt elevi in clasele intai si a doua. Potrivit medicilor, s-ar fi infectat cu un virus si au avut dureri de burta, ameteli si varsaturi. Simptomele au aparut dupa ce copiii au mancat la cantina scolii. O ancheta a fost deja declansata, anunta Ministerul Sanatatii.

Zeci de copii, elevi la Scoala Gimnaziala "I.L. Caragiale" din Pitesti, au ajuns la Spitalul de Pediatrie cu simptome de toxiinfectie alimentara.

Adina Enache, spitalul de pediatrie Pitesti: "La sectia de primiri urgente s-au prezentat pana duminica 26 de copiii cu varste intre sapte si noua ani, care prezentau diverse simptomatologii."

Dupa primele verificari, inspectorii sanitari sustin ca ar fi vorba despre un adenovirus, care a provocat toxiinfectia alimentara. Acest tip de virus se transmite prin contactul direct cu fecale infestate, spun medicii. Contaminata ar fi fost insa mancarea de la cantina scolii, unde elevii care erau inscrisi la after-school au luat masa joi dupa-amiaza, spun parintii.

Reporter: Mancarea unde se pregateste
Alin Vlad, directorul scolii: Aici in fiecare dimineata vin doamnele la ora 5 se apuca de mancare, se serveste in pauzele de la 12 la 1, intotdeauna a fost foarte bine pregatita, nu au fost probleme pana acum.

Pentru ca perioada de incubare a virusului este de 3 zile, simptomele au aparut abia in weekend. Directia de Sanatate Publica a declansat o ancheta epidemiologica atat la spital, cat si la scoala. In spitalele din judetul Arges sunt internati peste 60 de copii cu diferite infectii si toxiinfectii. Majoritatea sunt insa bebelusi, iar trei dintre ei, adusi in Bucuresti, au murit din cauza complicatiilor generate de bacteria E.coli. Diagnosticul a fost de sindrom hemolitic-uremic. Nici pana acum autoritatile nu au gasit sursa de contaminare pentru aceste cazuri.

ISJ Arges va verifica toate cantinele scolare dupa cazul copiilor cu toxiinfectie alimentara

Toate cantinele care deservesc unitati de invatamant din judetul Arges vor fi verificate in cursul saptamanii viitoare, dupa ce zeci de elevi ai unei scoli de tip step-by-step din Pitesti, care frecventau programul after-school, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfectie alimentara, a anuntat duminica inspectorul scolar general Dumitru Tudosoiu.

"Suntem si noi in alerta, am deschis o ancheta la nivelul unitatii pentru a vedea daca procedura de la Scoala Ion Luca Caragiale a fost respectata (...) Lucrul acesta se va face pentru toate unitatile de invatamant saptamana viitoare, unitati de invatamant unde fie avem cantine scolare, fie avem programe in desfasurare de tip step-by-step sau de tip after-school. (...) Nu sunt situatii de acest gen in alte zone sau la alte unitati de invatamant din Pitesti, dar cu scopul de a preveni, vrem sa verificam daca procedurile sunt respectate si daca elevilor nostri (...) li se administreaza alimente in conditii de igiena maxima", a declarat Tudosoiu.

O alta masura decisa de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arges este suspendarea temporara a programului after-school de la Scoala Ion Luca Caragiale, unde au aparut cazurile de toxiinfectie alimentara.

"Tot in scop preventiv, am considerat ca la aceasta unitate de invatamant, pana la inchiderea anchetei sau pana ce vom avea niste rezultate (...), programul nu se va desfasura in regimul in care s-a desfasurat pana acum, copiii vor pleca acasa pe program traditional. Vor invata de dimineata de la ora 8 pana la ora 12, fara a ramane si a servi masa in incinta unitatii de invatamant", a anuntat inspectorul scolar general.

El a adaugat ca unitatea de invatamant nu are cantina proprie, copiii servind masa la o cantina cu care a fost incheiat un contract in acest sens.

"Nu este cantina unitatii de invatamant (...), alimentarea copiilor se realizeaza externalizat, daca nu ai posibilitati proprii de cantina. Deci exista un contract la nivelul unitatii de invatamant, pe care asociatia de parinti l-a incheiat cu o societate comerciala. De opt ani se deruleaza si in fiecare an se reinnoieste acest contract. Nu au fost probleme pana acum, responsabilitatea procurarii alimentelor si a prepararii lor cred ca este in sarcina agentului economic", a precizat Dumitru Tudosoiu.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO