Misiuni dramatice pentru salvatori: interventii pentru 102 gravide si 51 de persoane blocate in masini. Gerul a facut 2 morti

×
Codul embed a fost copiat

Iarna grea prinde in chingi sud-estul Romaniei. Dupa doua zile de ninsori si viscol, avem in continuare drumuri inchise, oameni care tremura in bezna dar si operatiuni dramatice de salvare.

Sinteza evenimentelor de duminica, 8 ianuarie:

Batrani si copii bolnavi ori gravide carora le-a venit sorocul, cu totii au asteptat un ajutor miraculos in locuri pe care troienele le-au rupt de lume. Din pacate, vremea extrema nu iarta si ia vieti. Un barbat din Harsova si o femeie din Vaslui au fost gasiti inghetati. Femeia in varsta de 43 de ani era prabusita in zapada. Fiul ei a gasit-o in momentul in care a iesit din curtea bunicului. Vecinii au sunat la 112 si au cerut ajutor insa din pacate victima era inghetata. Sambata noapte, la Vaslui, s-au inregistrat minus 20 de grade. In tot acest timp, zeci de operatiuni de salvare, dramatice, au continuat sambata noaptea si duminica.

La Barlad, un tanar de 18 ani si un barbat de 45 de ani au fost gasiti in strada in soc hipotermic si transportati la spital. La Bacau, o ambulanta a ramas inzapezita in timp ce se ducea sa preia un pacient care suferise un atac vascular cerebral. In cele din urma barbatul a fost preluat de o senilata. Viscolul din sud s-a mutat si in nordul tarii. La Botosani si Suceava ninge, iar din cauza vantului foarte puternic care are la rafala 90 km/h, cateva drumuri au fost inchise. Nu au lipsit nici accidentele.

Si in judetul Iasi s-a dus lupta contra cronometru. O tanara de 18 ani, dintr-o localitate aflata la 60 de km de Iasi a nascut in sediul ambulantei. Din fericire, proaspata mamica a adus pe lume un baietel sanatos. O alta tanara gravida a avut ghinionul ca ambulanta sa ramana in troiene si a asteptat alte ore senilata. Solicitarea a venit din localitatea Slobozia, de la femei care avea o sarcina cu probleme. Drumul salvatorilor s-a oprit la 15 km de Iasi. In disperarea de a ajunge la pacienta toti au coborat din utilaje si au dat la lopata mormanele de zapada, pentru a-si face loc salvarea. Din fericire, un alt echipaj medical aflat deja in judet, insotit de freza si senilata a ajuns la mamica.

Citește și
munte
Buzoienii spun ca aceasta e cea mai aspra iarna din ultimii 10 ani. Un barbat, obligat sa urce un zid de zapada de 5 metri
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

La randul ei o fata de 18 ani a nascut un baietel in sediul ambulantei din Sibanesti, o localitate izolata. Salvatorii au mers si dupa cei doi. In aceasta dimineata, o tanara de 19 ani, si-a adus pruncul pe lume, acasa, in localitatea Orzaru, din judetul Constanta. Femeia a fost asistata, la nastere, de paramedicii de pe o senilata, care au fost coordonati, prin telefon, de un medic al serviciului de ambulanta. Este acelasi doctor care in urma cu 24 de ore a ajutat la aducerea pe lume a unui alt copil, intr-o senilata, la 6 kilometri de Baneasa, in nordul judetului Constanta. De data aceasta, a fost vorba despre o fetita. Femeia si bebelusul au fost transportati pana la Topraisar si apoi la Constanta.

6 masini si un microbuz au ramas aseara blocate intre Nazarcea si Poarta Alba. 5 ore a durat actiunea de salvare a oamenilor. S-a intervenit pe un viscol cumplit si un ger napraznic. 45 de oameni din toata tara au ramas blocati pentru cateva zile in Medgidia. Viscolul i-a prins, joi spre vineri, in masini, pe Autostrada Soarelui sau pe drumurile din imprejurimi. Echipele de interventie i-au scos din nameti si i-au dus la hotel.

Desfasurarea evenimentelor, duminica, 8 ianuarie:

ora 18:00 O autosenilata aflata in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita a fost trimisa duminica, in judetul Constanta, grav afectat de viscolul din ultimele zile, a anuntat prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei.

ora 17:00 O autofreza de la Sectia Husi a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Podul Inalt Vaslui actioneaza pentru a facilita accesul unui echipaj de prim-ajutor solicitat sa intervina la un pacient in varsta de 50 de ani, din comuna Botesti, cu fractura de membru.

ora 16:00 Lucratorii ISU Galati, Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Galati si autoritatile locale au intervenit in ultimele 24 de ore in 11 cazuri pentru salvarea unor persoane cu probleme medicale la care s-a ajuns foarte greu din cauza drumurilor acoperite de zapada si a viscolului, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Inspectoratului, Eugen Chirita.

Potrivit acestuia, trei interventii s-au facut numai in localitatea Corod, la doi pacienti care necesitau dializa, la doi barbati cu febra si la alti doi cu gripa si degeraturi. La persoanele cu dializa s-a deplasat un echipaj ISU cu o senilata, care i-a transportat in localitatea Matca, de unde au fost preluati de o ambulanta privata insotita de vola care i-a transportat la Spitalul din Tecuci. Tot cu o senilata s-a intervenit pentru salvarea unui barbat cu simptome de gripa si a unuia cu degeraturi, care au fost transportati la spital. Alti doi barbati cu febra si varsaturi au putut fi preluati de o ambulanta si dusi la spital, dupa ce un buldoexcavator a deblocat drumul.

ora 13:30 Un echipaj al Inspectoratului Situatii de Urgenta Iasi a fost solicitat sa intervina pentru a prelua o gravida din comuna Mironeasa si, de asemenea, pentru a prelua o persoana care sufera de astm bronsic. Purtatorul de cuvant al ISU Iasi, Silvia Spiridon, a declarat ca femeia a fost adusa in localitatea Scanteia, de unde urmeaza sa fie preluata de un echipaj care intervine cu un ATVM si o senilata.

ora 13:05 Ministerul Afacerilor Interne anunta ca, duminica, traficul rutier este inchis pe drumuri din sase judete, iar 51 de persoane au fost evacuate din autoturisme si sunt cazate la un hotel si la Centrul de intretinere a Autostrazii A2. In ultimele ore, au avut loc 102 interventii pentru gravide si 29 pentru persoane dializate, mai arata MAI.

Traficul rutier este in continuare inchis pe unele cai rutiere din sase judete: Constanta, Galati, Iasi, Tulcea, Suceava si Vaslui, potrivit MAI.

Totodata, sunt inchise circulatiei Autostrada A2 (pe tronsonul Lehliu Gara - Constanta) si A4, precum si 19 sectoare din 15 drumuri nationale.

"In acest moment, nu sunt semnalate persoane blocate pe drumurile din judetele afectate, mai sunt doar 51 de persoane evacuate din autoturisme din cauza imposibilitatii deplasarii pe unele drumuri din judetul Constanta. Astfel, la Medgidia sunt cazate 48 de persoane la un hotel, iar la Valea Dacilor - trei, cazate in Centrul de intretinere autostrada" precizeaza reprezentantii MAI.

Ei mai arata ca, din totalul interventiilor medicale, din ultimele ore, 102 au fost pentru gravide si 29 pentru persoane dializate.

De asemenea au fost relocate 324 persoane fara adapost, in unitatile de primiri urgente sau in spatii ale autoritatilor locale.

ora 12.30 O ambulanta imbarcata pe bac incearca sa traverseze Dunarea plina de sloiuri pentru a ajunge la o urgenta in Insula Mare a Brailei, potrivit informatiilor furnizate Agerpres de purtatorul de cuvant al ISU, lt.col. Stefan Stoian.

"O ambulanta cu paramedic incearca sa ajunga in localitatea Magureni din Insula Mare a Brailei, pentru a prelua un barbat in varsta de 76 de ani, cu probleme respiratorii.

Ambulanta traverseaza fluviul cu bacul in conditii grele, deoarece sunt sloiuri pe Dunare", a declarat Stoian.

De altfel, Liviu Pocora, un utilizator www.stirileprotv.ro, a trimis o fotografie in care se vede cum pe Dunare s-au format blocuri mari de gheata. El spune ca imaginea a fost realizata la Chilia Veche, judetul Tulcea, unde se vede cum "vaporul Navrom Delta a ramas prins in gheata".

ora 12.10 Dunarea prezinta pe sectorul din judetul Braila sloiuri de gheata, motiv pentru care autoritatile cauta solutii pentru aducerea unui spargator de gheata, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al ISU, Stefan Stoian.

"In aceste conditii, traficul pe Dunare este greoi. Se cauta solutii pentru aducerea unui spargator de gheata de la Galati. La trecerea BAC Smardan, circula doar bacurile de capacitate mare", a aratat oficialul ISU.

In ceea ce priveste traversarea Dunarii spre Insula Mare a Brailei, BAC-urile circula doar pentru situatii de urgenta.

De altfel, pe Facebook au fost postate videoclipuri cu gheata care s-a format pe Dunare.

ora 11:50 Doua femei din judetul Constanta au nascut, in ultimele ore, acasa, asistate telefonic de medicul coordonator al Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta, una dintre acestea fiind preluata de paramedici impreuna cu copilul pentru a fi transportata la spital. Cadrele medicale incearca sa ajunga si la cealalta femeie tot pentru a o duce la o unitate medicala, informeaza news.ro.

ora 11:00 Cinci TIR-uri au ramas blocate, duminica, la intrarea in municipiul Husi, dinspre Vama Albita, pe DE 581, circulatia fiind restrictionata temporar. Potrivit prefectului judetului Vaslui, Isabel Bogdan, care este prezent la fata locului, autotrenurile au ramas blocate din cauza poleiului. ''Am decis restrictionarea temporara a traficului in zona astfel incat utilajele sa poata interveni si sa imprastie material antiderapant, iar circulatia sa revina la normal'', a declarat prefectul Isabel Bogdan.

ora 10:30 O tanara de 18 ani a fost transportata la Centrul de permanenta din localitatea Tibanesti, in travaliu, un echipaj medical al Serviciului Judetean al Ambulantei Iasi aflandu-se la fata locului pentru a-i acorda asistenta medicala. "Un echipaj medic-asistent monitorizeaza si asigura asistenta medicala in cazul unei gravide la termen, o femeie in varsta de 18 ani, pana la deblocarea drumurilor", a declarat Nicolai Pralea, purtatorul de cuvant al SAJ Iasi.

ora 10:00 O femeie in varsta de 43 de ani, cunoscuta ca fiind consumatoare de alcool, din localitatea vasluiana Pribesti a fost gasita moarta in zapada, au anuntat, duminica, reprezentanti ai Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui. De asemenea, alte doua persoane, cazute in strada, - un barbat de 45 de ani si un tanar de 18 ani - din municipiul Barlad au ajuns in ultimele ore cu hipotermie la Compartimentul de Primiri Urgente al Spitalului de Urgenta ''Elena Beldiman''.

Cele 128 de persoane blocate pe A2, scoase de pe autostrada dupa o zi jumatate

Cele 128 de persoane care au ramas blocate vineri pe A2 din cauza viscolului si care au petrecut noaptea de vineri spre sambata in spatiile de servicii de pe marginea autostrazii au fost deblocate, fiind scoase de pe soseaua de mare viteza sambata seara si duse pana in puncte de unde si-au putut continua deplasarea in siguranta.

Soferii si pasagerii aflati in masinile blocate inca de vineri pe A2 din cauza viscolului au parasit, sambata seara, drumul de mare viteza, dupa o interventie de cateva ore a autoritatilor pentru deblocarea autostrazii.

Reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Calarasi au declarat, duminica, pentru News.ro, ca sambata seara operatiunea de evacuare a autovehiculelor si a persoanelor blocate pe autostrada s-a incheiat.

Oamenii au fost preluati din zonele de servicii si dusi la autovehicule, apoi acestea au fost incolonate si scoase de pe autostrada in conditiile in care drumul a fost deschis de utilaje de deszapezire.

13 persoane salvate de pe drum in Constanta

13 persoane au fost salvate, sambata noapte, dupa ce au ramas inzapezite in mai multe autoturisme si intr-un microbuz pe drumul dintre localitatile constantene Nazarcea si Poarta Alba, de utilaje regiei de drumuri.

Reprezentantii Consiliului Judetean au anuntat ca, sambata seara, utilaje ale RAJDP au intervenit intre Nazarcea si Poarta Alba unde ramasesera blocate in zapada sase masini si un microbuz. Cele 13 persoane aflate in autovehicule erau inzapezite de cateva ore si au cerut ajutorul autoritatilor, relateaza news.ro.

La fata locului au ajuns mai multe echipe ale RAJDP insotite de presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu, oamenii primind apa si mancare pana cand utilajele de deszapezire au putut sa scoata autovehiculele din nameti.

Din cele 13 persoane, trei au ramas la Nazarcea, iar 10 au fost duse la Ovidiu unde au fost cazate la un hotel.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Starea drumurilor: raman inchise doua tronsoane de autostrada si noua segmente de drumuri nationale. Zeci de trenuri anulate
Starea drumurilor: raman inchise doua tronsoane de autostrada si noua segmente de drumuri nationale. Zeci de trenuri anulate

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane anunta ca din cauza zapezii si a viscolului, sunt inchise mai multe sectoare de drumuri nationale.

Buzoienii spun ca aceasta e cea mai aspra iarna din ultimii 10 ani. Un barbat, obligat sa urce un zid de zapada de 5 metri
Buzoienii spun ca aceasta e cea mai aspra iarna din ultimii 10 ani. Un barbat, obligat sa urce un zid de zapada de 5 metri

La statia meteo din Intorsura Buzaului - polul frigului din Romania - meteorologii se asteapta la zile cu ger cumplit.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.