"1 din 2 elevi inscrisi la Bacalaureat este discriminat". PNL cere sa se schimbe modul in care se desfasoara examenul

Ultima actualizare: 02-07-2015 06:56
Liceeni asteptand sa intre in Colegiul Tehnic Energetic din Capitala, pentru a sustine proba scrisa la limba si literatura romana, din cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2015. FOTO AGERPRES

Vicepresedintele principalului partid de opozitie sustine ca modul in care este organizat in prezent examenul de Bacalaureat este discrimatoriu fata de unii elevi.

Cererea i-a fost adresata ministrului Educatiei, Sorin Campeanu, de catre Raluca Turcan, vicepresedintele Partidului National Liberal. Aceasta sustine ca inregistrarea audio in salile de examen nu se face in toate centrele de examinare, astfel incat folosirea acestor probe este discriminatorie fata de elevii care sustin Bacalaureatul.

Turcan nu explica insa care ar fi consecintele acestei situatii si daca ar putea duce, de pilda, la anularea examenului in respectivele centre.

Aici gasesti toate informatiile despre BACALAUREAT 2015, actualizate in timp real.

PNL cere Ministerului Educatiei Nationale sa existe doar inregistrarea video a probelor de BAC! In caz contrar, unul din doi elevi inscrisi la examenul de Bacalaureat este discriminat.
Doar 60% dintre centrele de examinare au posibilitatea de a inregistra video si audio desfasurarea probelor scrise.
Art. 6 (1) din Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat este foarte clar: ”Comisiile de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor in care se desfasoara probele examenului de Bacalaureat national, a salilor in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise”.
Ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu, incalca nu numai Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, prin faptul ca nu a asigurat 100% echipament pentru inregistrarea audio si video in salile de examinare, ci si principiul egalitatii de tratament.
Ministrul Cimpeanu, declara in aprilie 2015: "Este foarte posibil sa revenim cu o modificare a ordinului de ministru din august 2014, prin care sa recomandam monitorizarea audio, suprapusa peste cea video acolo unde, din punct de vedere financiar si tehnic, este posibil".
Declaratia miministrului educatiei privita impreuna cu metodologia elaborata de acelasi minister arata ca acesta nu intelege ce inseamna conditii egale in cadrul unui examen national.
Aceasta greseala poate deschide posibilitate unica in Romania de a se contesta un examen national precum Bacalaureatul! Este inadmisibil ca elevii sa fie discriminati, sa fie tratati diferit pentru ca Ministerul educatiei fie este prins pe picior gresit, fie nu respecta legea.
In organizarea examenului de Bacalaureat, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice nu mai poate dota,in acest moment, toate centrele cu camere care pot inregistra si audio examenul. Pentru a nu inrautati situatia, pentru a respecta egalitatea de tratament, PNL propune doar inregistrarea video a probelor de Bac.
PNL cere Ministerului Educatiei Nationale sa existe doar inregistrarea video a probelor de BAC! In caz contrar, unul din doi elevi inscrisi la examenul de Bacalaureat este discriminat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO