"Conduci singur, conduci cu Hitler". Cum a luat nastere cel mai mare site de carpooling din Europa

4inmasina

Ideea de a-ti imparti masina cu niste strani nu e noua (carpooling), insa serviciul organizat via internet/aplicatii de smartphone si care ajunge sa dezvolte o platforma ce uneste pasageri si soferi din toata Europa este o inventie moderna.


Mai nou, gratie site-ului www.4inmasina.ro a inceput sa-i cucereasca si pe romani. De multe ori facem drumuri singuri in masina, sau cu masina plina pe jumatate. De ce sa nu mai luam pe cineva cu noi si sa impartim costurile, sa salvam planeta si, de ce nu, sa socializezi cunoscand oameni noi. Crizele economice readuc periodic in constiinta publica nevoia de a administra mai judicios resursele.

In ultimii 10 ani, in mare parte stimulat si de criza economica mondiala, dar si de explozia smartphone-urilor www.carpooling.com a devenit cea mai mare retea de partajare de masina din Europa. Site-ul www.4 inmasina.ro promoveaza aceasta "miscare" si in Romania: Bucurestiul se afla pe locul 23 din 25 in topul oraselor europene in functie de numarul de persoane care au imbratisat acest fenomen.

Potrivi cifrelor furnizate de carpooling.com, impartirea unui automobil intre mai multi pasageri are beneficii incontestabile pentru buzunarele calatorilor dar si pentru sistemul ecologic.

Infiintat de 3 studenti nemti (Michael Reinicke, Stefan Weber, Matthias Siedler) in 2001, ca o forma de a-i ajuta pe cei cu bugete reduse sa faca naveta, site-ul a ajuns sa aiba in 10 ani cei mai multi utilizatori din Europa: anul trecut a transportat in fiecare luna peste un milion de persoane in peste 40 de tari europene.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cu peste 2 milioane de utilizatori lunari, carpooling.com este lider mondial la partajarera de masina. "La inceput, oamenii vor sa faca economii, dar pana la urma se intorc pentru experienta" a declarat unul dintre fondatorii site-ului.  In 10 ani, platforma carpooling.com a reusit sa-i ajute pe membrii sai sa economiseasca 750 de milioane de euro, sa reduca traficul cu 90.000 de km si sa faca posibila o calatorie de 200 km cu 20 de euro.

Platforma a inceput sa genereze venituri odata cu cresterea popularitatii sale, a extinderii in 9 tari si a parteneriatelor cheie. In iulie 2012, Daimler AG a investit 10 milioane de $ in carpooling.com, ajutand acum cateva luni la lansarea platfomei si in Statele Unite, unde partajarea de masina in varianta "carpooling 2.0" pare sa-si demonstreze din nou avantajele si utilitatea.

A mai facut-o in trecut. In timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial propaganda de razboi americana ii indemna pe oameni sa reduca consumul de benzina folosind car-sharing-ul. "Cand conduci singur, conduci cu Hitler! Alatura-te azi unui club de car-sharing!" era mesajul unui celebru poster creat in 1943 de artistul Weimer Pursell.

A fost prima modalitatea de promovare a acestui serviciu care avea sa cunoasca cresteri in anii '70, odata cu criza petrolului din 1973 si cu criza energetica din 1979. Potrivit unor cifre furnizate de Bureau of Transportation Statistics (BTS) 80% dintre americanii care fac naveta cu masina personala, conduc singuri. Fata de anii '70-'80 cand partajarea de masina era la 20% acum doar 10% dintre americani mai "apeleaza" la ea. Intra aici in aplicatia 4inmasina.ro

 

Pleaca in concediu cu 4inmasina : solutia pentru un transport accesibil in vremuri de criza

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Vacanta de 1 Mai: Aceasta este cea mai populara aplicatie de calatorie din Romania. Cum functioneaza:
Vacanta de 1 Mai: Aceasta este cea mai populara aplicatie de calatorie din Romania. Cum functioneaza:

In aceasta primavara proprietarii de masini invata cum pot calatori mai ieftin "intr-o maniera sigura si prietenoasa".

Turism la pret redus pentru romani. Cat te costa sa mergi
Turism la pret redus pentru romani. Cat te costa sa mergi "4 in masina" prin Europa

In aceasta primavara proprietari de masini invata cum pot calatori mai ieftin "intr-o maniera sigura si prietenoasa".

Metoda prin care bucurestenii pot scapa de trafic. Cum arata cei care vor sa fie
Metoda prin care bucurestenii pot scapa de trafic. Cum arata cei care vor sa fie "4 in masina"

Cu 4inmasina bucurestenii ar putea reduce blocajele din trafic de pe bulevardele aglomerate ale Capitalei, economisi bani si scapa de conditiile neavantajoase ale transportului in comun, daca si ei ar vrea asta.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.