Rise Project: Liviu Dragnea, anchetat în Brazilia. ”M-au prins când vindeam portocale”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Liviu Dragnea
Inquam

RISE Project și Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicații din Brazilia, afirmă că autoritățile din Brazilia desfășoară o anchetă care îl vizează pe președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, procurorul federal, Carlos Wagner Barbosa Guimarães, ar fi confirmat că atât Dragnea, cât și Mugurel Gheorghiaș sunt suspecți într-un caz de spălare de bani în Brazilia.

Mugurel Gheorghiaș a fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea și a fost acționar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea.

Conform sursei citate, brazilienii ar fi inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie 2017.

Procurorul Barbosa Guimarães a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit “portocale” ca să spele bani și să achiziționeze proprietăți în Brazilia. În portugheză, laranja, adică portocala, este termenul care desemnează interpușii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupți sau criminali pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri.

Cererea de asistență judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public și a Poliției din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor și Cooperare Internațională care face parte din Ministerul Justiției din Brazilia și a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara.

Conform procurorului federal, Dragnea ar fi suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Mai multe detalii citiți pe site-ul Rise Project.

Reacția lui Dragnea: ”M-au prins când vindeam portocale pe plajă”

UPDATE, ora 11.00 Președintele PSD Liviu Dragnea a comentat ironic aceste informații, după ce a fost întrebat de jurnaliști, înainea ședinței Comitetului Executiv al PSD, ce părere are despre această știre.

El afirmă că informaţiile privind anchetarea sa în Brazilia pentru spălare de bani sunt false şi că nu a fost chemat la audieri.

De asemenea, a spus, ironic, că a fost prins "vânzând portocale pe plajă".

"Înţeleg că este o supărare şi trebuie să încălzească ciorba. Au încălzit-o, dar eu nu o mănânc", a adăugat Dragnea.

De asemenea, liderul PSD a fost întrebat de jurnaliști dacă a fost chemat în Brazilia pentru audieri:

"Nu. Dar văd o foarte mare disperare înainte de Congres. Ce vă pot spune și eu mărturisesc și îmi asum autodenunțul ăsta, m-au prins când vindeam portocale pe plajă. Îmi asum asta.”

(...) Haideți să dicutăm despre congres. Dar de ce trebuie să-o lămuresc eu? Pentru oricine iese cu o prostie trebuie să o lămuresc eu? Lămuriţi-o voi. S-o lămurească ei (...) E cu totul întâmplătoare, înainte de congres. (...) Am mai discutat despre aceste subiecte şi în 2017. Înţeleg că este o supărare şi trebuie să încălzească ciorba. Au încălzit-o, dar eu nu o mănânc, e simplu", a spus liderul PSD, întrebat despre informaţiile privind anchetarea sa în Brazilia.

De asemenea, întrebat dacă informaţiile sunt false sau nu, el a răspuns: "Da".

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO