OUG privind Legile Justiției, publicată în Monitorul Oficial. FOTO

Tudorel Toader
Inquam Photos / Octav Ganea

OUG care modifică Legile Justiției, adoptată de Guvern luni dimineață, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Deși a fost adoptată luni, de abia marți a fost făcut public conținutul.

Conținutul Ordonanței de Urgență:

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Dăncilă a dat OUG și a fugit. Nu avem acord de extrădare cu Dubai
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Reacții cu privire la OUG care modifică Legile Justiției

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, luni, că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate”. ”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august, transmite News.ro.

Senatorul PSD Adrian Ţuluianu a apreciat că Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei ”nu este în regulă” şi trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. Ţuţuianu a spus că nu a văzut textul ordonanţei şi nu ştie dacă ”sunt lucruri bune sau rele”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine modificările privind majorarea vechimii pentru procurorii care lcurează la pacrehete de rang înalt, el afirmând că ”nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă” şi care „îşi fac ucenicia pe dosare complicate”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a prezentat, luni, după şedinţa de Guvern, mai multe prevederi ale OUG, inclusiv pe cea prin care se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT.

"Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant", a subliniat Toader.

O altă modificare se referă la majorarea până la 10 ani a vechimii în profesie pentru a ocupa o funcţie de procuror în DNA sau în DIICOT.

„Se consolidează prin OUG şi statutul procurorului detaşat la DNA sau DIICOT, în sensul că acum procurorul general poate să-i revoce dacă le aplică cea mai redusă sancţiune, avertismentul. Şi atunci am eliminat posibilitatea revocării de către procurorul general în prezenţa celei mai mici sancţiuni. Aici o precizare care nu-i de natură decât să sublinieze faptul că viitorii proucrori care vor funcţia la secţia pentru investigarea magistraţilor vor beneficia de drepturile procurorilor detaşaţi”, a mai explicat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a stabili dacă există indicii de abatere disciplinară din partea procurorilor, este o altă modificare introdusă în OUG. Tudorel Toader a argumentat prin autoritatea pe care o are ministrul Justiţiei asupra procurorilor, autoritate dată de Constituţie. Toader şi-a exprimat speranţa că nu va folosi această prevedere.

„Evident, autoritatea asta ar fi pur declarativă dacă nu ai avea şi un instrument juridic pentru a interveni. (...) Am un an şi jumătate de când sunt ministru şi nu am folosit niciodată acest instrument. Îmi doresc să nici nu-l folosesc”, a precizat Toader.

Referitor la revocarea membrilor CSM, ministrul a spus că i se pare necesară eliminarea din lege a prevederii care spune că membrii pot fi revocaţi din funcţie dacă peird încrederea celor care i-au ales, pentru că încrederea este subiectivă şi nu poate fi cuantificată. Toader a spus că inclusiv Comisia de la Veneţia a avut această părere şi că a preluat elemente procedurale propuse de CSM în acest sens.

Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal, a mai anunţat ministrul Justiţiei.

„Am decis amânarea pensionării anticipate la 20 de ani până la finele lui 2019. Comisia de la Veneţia ar spune că ar fi o problemă dacă magistraţii s-ar pensiona la 20 de ani de muncă efectivă, am înţeles că ar fi vorba de 2.100. Asta nu înseamnă că toţi s-ar pensiona în aceeaşi zi. Propunerea a venit de la CSM, CCR a validat, Comisia a spus că este o problemă, pentru că s-ar crea un deficit de personal. Atunci, pentru a ţine echilibrul, pentru a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia, am decis amânarea pânî la finalul lui 2019, să vedem câţi se pensionează, câţi intră în sistem şi la finalul anului viitor se va decide”, a explicat ministrul.

Toader a mai spus că va fi făcută o analiză la nivelul Ministerul Public pentru a vedea câţi procurori detaşaţi îndeplinesc cerinţele legale pentru a ocupa aceste funcţii. În acelaţi timp, mandatele magistraţilor detaşaţi aflate încă în curs nu vor fi încetate.

Toader a precizat, de asemenea, că unul dintre secretarii de stat în Ministerul Justiţiei şi-a dat demisia.

„Legile justiţiei sunt şi ele perfectibile. Probabil vor fi necesare şi alte modificări, dar am mers de două ori la Comisia de la Veneţia, m-am dus cu draftul de OUG, nu pentru a cere avizare, ci ca să discutăm coordonatele noii reglementări în acord cu standardele europene. Joi merg la Veneţia şi se va dezbate şi această OUG care va fi integrată avizului prealabil. Speranţa mea este ca în avizul final să se ia act de faptul că fie şi parţial, România se racordează la standardele europene din această perspectivă”, a declarat Toader în încheiere.

Știre în curs de actualizare

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Turcan, despre OUG privind legile justiției: Este clar că există prezumția de hoție
Turcan, despre OUG privind legile justiției: Este clar că există prezumția de hoție

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat luni că este greu de explicat faptul că ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, susţinând că în privinţa acestei ordonanţe există "prezumţia de hoţie".

Ponta: Dăncilă a dat OUG și a fugit. Nu avem acord de extrădare cu Dubai
Ponta: Dăncilă a dat OUG și a fugit. Nu avem acord de extrădare cu Dubai

Fostul președinte al PSD Victor Ponta a criticat dur ordonanța de urgență adoptată luni de Executiv, susținând că premierul Viorica Dăncilă a fugit din țară după ce a dat OUG pe legile justiției.

Norica Nicolai: Nu mai poate ieşi nimeni la proteste în cazul unei noi OUG 13
Norica Nicolai: Nu mai poate ieşi nimeni la proteste în cazul unei noi OUG 13

Europarlamentarul Norica Nicolai consideră că decizia ÎCCJ care prevede că toate adunările publice trebuie anunțate din timp este una ”normală” și subliniază faptul că ”protestele spontane nu pot fi agreate”.

Ludovic Orban, despre OUG privind legile justiţiei: Vom sesiza Avocatul Poporului
Ludovic Orban, despre OUG privind legile justiţiei: Vom sesiza Avocatul Poporului

Partidul Naţional Liberal va sesiza Avocatul Poporului privind ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.