Fost secretar de stat la Transporturi, trimis în judecată de DNA după ce a luat 750.000 mită pentru lucrări la metrou

Fost secretar de stat la Transporturi, trimis în judecată de DNA după ce a cerut 750.000 mită pentru lucrări la metrou
Inquam/ Octav Ganea

Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Răducu Valentin Preda (aflat în stare de deţinere într-o altă cauză), la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru trafic de influenţă şi a unui reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi a infracţiunii de spălare de bani.

În aceeaşi cauză, spun anchetatorii, la data de 27 noiembrie, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare a banilor.

În prezenţa avocatului său, Tudor Gabriel Bohâlţeanu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu executare în detenţie şi interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei şi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, la stabilirea cuantumului pedepsei avându-se în vedere faptul că acesta a fost condamnat definitiv pe 8 aprilie 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte concurente.

Citește și
DNA
DNA: Un medic din Oradea a primit mită de la 491 de pacienți în 25 de zile
VIDEO. Șofer român de TIR pe moarte în Germania, după ce a intrat fără frâne în camionul din fața lui și a fost strivit în cabină

 

A cerut mită pentru a păstra metroul pe lista de priorități a guvernului 

 

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul privindu-i pe cei trei că, în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informaţii privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiţia în extinderea reţelei de metrou din Bucureşti, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.

"Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Tudor Gabriel Bohâlţeanu, la data de 20 iunie 2012, iar in schimbul banilor, inculpatul Răducu Valentin Preda i-ar fi promis reprezentantului companiei că îşi va folosi influenţa pe care o avea asupra decidenţilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deţinută de Bohâlţeanu), astfel încât investiţia la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menţinută pe lista de priorităţi a guvernului şi să nu existe probleme cu finanţarea lucrărilor", se precizează în comunicat.

Ca urmare, spun anchetatorii, în perioada 3 iulie - 18 septembrie 2012, Tudor Gabriel Bohâlţeanu ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăţi din domeniul construcţiilor civile ce aparţine unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.

"Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, Tudor Gabriel Bohâlţeanu şi reprezentantul societăţii - celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanţă fictive. Din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferaţi pentru Bohâlţeanu, iar diferenţa de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului", arată procurorii.

 

Fostul secretar de stat, un apropiat al lui Radu Mazăre

 

DNA menţionează totodată că, într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, Tudor Gabriel Bohâlţeanu, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai - 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA.

În schimb, ar fi promis că, datorită influenţei pe care o are asupra decidenţilor din Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective şi va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.

"În perioada 26 octombrie - 9 noiembrie 2012, Tudor Gabriel Bohâlţeanu, în considerarea exercitării influenţei sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiaşi om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani. Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie - 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăţi suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive", mai arată procurorii.

Răducu Valentin Preda a fost consilierul personal și unul dintre apropiații fostului primar al Constanței și lider PSD, Radu Mazăre.

Rechizitoriul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.

 

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
George Scripcaru, fostul primar al Brașovului, trimis în judecată de DNA pentru şantaj
George Scripcaru, fostul primar al Brașovului, trimis în judecată de DNA pentru şantaj

Fostul primar al municipiului Braşov George Scripcaru a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru şantaj în formă continuată, în dosarul în care a fost pus sub control judiciar în luna octombrie.

DNA: Un medic din Oradea a primit mită de la 491 de pacienți în 25 de zile
DNA: Un medic din Oradea a primit mită de la 491 de pacienți în 25 de zile

Vasile Sălăjan, medic primar - şef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit mită de la 491 de pacienţi în 25 de zile.

Călin Nistor, fost procuror-șef DNA, a cerut pensionarea. Când se va discuta aceasta la CSM
Călin Nistor, fost procuror-șef DNA, a cerut pensionarea. Când se va discuta aceasta la CSM

Fostul procuror-șef al DNA, Călin Nistor, a cerut pensionarea de la CSM. În prezent, acesta este procuror-șef al Secției de Combatere a Corupției.

Recomandări
„2,3 milioane de palestinieni luptă pentru viața lor.” O operațiune de eliberare a unor ostatici din Gaza a eșuat
„2,3 milioane de palestinieni luptă pentru viața lor.” O operațiune de eliberare a unor ostatici din Gaza a eșuat

O operațiune de eliberare a unor ostatici din Gaza a eșuat, a recunoscut armata israeliană. Și un soldat de 25 de ani, care era ținut captiv din 7 octombrie, a murit, dar nu se știe în ce circumstanțe.

Rusia amenință că va ataca dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul NATO, inclusiv în România
Rusia amenință că va ataca dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul NATO, inclusiv în România

Rusia a amenințat că va ataca cu rachete țările occidentale dacă avioanele de vânătoare F-16 - recent donate Ucrainei - vor avea baze pe teritoriul NATO.

Pacienții depistați cu difterie cutanată în București merseseră la spital pentru alte afecțiuni. Cum se manifestă boala
Pacienții depistați cu difterie cutanată în București merseseră la spital pentru alte afecțiuni. Cum se manifestă boala

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat că cei doi bărbaţi care au fost depistaţi cu difterie cutanată netoxigenă nu au ajuns la spital pentru această afecţiune, ci pentru altele.