Dosarul Colectiv. Statul român ar putea fi obligat să plătească toate despăgubirile


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 20 Noiembrie 2017 10:30
Categorie: Stiri Justitie

Statul român ar putea fi obligat să plătească toate despăgubirile către victimele şi familiile celor care au murit în urma teribilului incendiu din clubul Colectiv.

Procurorii DNA au cerut ca ministerul Finanţelor să fie introdus oficial ca parte în procesul de la tribunal, iar o decizie, ar putea fi luată, în două săptămâni. În dosarul tragediei de la Colectiv sunt peste 350 de părţi civile, care pretind daune morale şi materiale estimate la 280 de milioane de euro.

Supravieţuitorii şi familiile victimelor incendiului de acum doi ani cer condamnarea celor pe care îi considera responsabili - oameni de afaceri şi funcţionari deopotrivă, dar şi obligarea vinovaţilor la plata daunelor morale şi materiale. Sumele ar putea să le achite însă statul, prin ministerul Finanţelor.

Beatrice Comăniceanu, avocat: ”Sunt 350 de părţi civile în dosar şi se cer estimativ 280 de milioane de euro, ori e clar că orice averi ar avea inculpaţii nu ar avea de unde să plătească.”

Cererea de introducere a statului ca parte în proces a fost făcută chiar de procurorii anticorupţie. Unii cred că solicitarea ar trebui respinsă pentru că nici patronii clubului Colectiv, nici pirotehniştii ori fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, nu sunt angajaţi ai statului aşa că el nu poate fi parte responsabilă civilmente. Dar poate fi un garant, susţin familiile victimelor.

În cazul unei sentinţe de condamnare, statul acoperă prejudiciile date de judecător, iar apoi încearcă să le recupereze de la cei găsiţi vinvoati.

O decizie în acest sens ar putea fi luată peste două săptămâni, când instanţa se va asigura toţi cei implicaţi în proces sunt citaţi legal. Şi pentru că se anunţa un proces complicat şi de durată, părinţii victimelor de la Colectiv cer ca procesul să aibă termen în fiecare săptămână.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO