Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a organizării judiciare

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 13 Decembrie 2017 21:15
Categorie: Justitie
camera deputatilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cu 177 de voturi "pentru", 79 "împotrivă", iar un deputat nu a votat.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat o serie de modificări la acest proiect de lege, cea mai importantă dintre ele fiind înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General.

Secţia de investigare va fi condusă de un procuror şef de secţie şi va funcţiona cu un maxim de 20 de posturi, dintre care opt procurori.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorii şi judecătorii militari", au decis parlamentarii.

Un alt amendament admis precizează că procurorii care vor să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să susţină un concurs în faţa Secţiei de procurori a CSM, iar pentru a fi numiţi în cadrul DNA "procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".

Un alt amendament adoptat arată că procurorii numiţi în cadrul DNA pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al instituţiei cu avizul conform al Secţiei de procurori a CSM în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unor sancţiuni disciplinare.

"Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării, iar în cazuri temeinic motivate termenul poate fi prelungit", mai spune proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciară.

Ministerul Justiţiei va face, la doi ani, împreună cu corpul magistraţilor, un audit asupra sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor completelor de judecată - după cum a decis, miercuri, Camera Deputaţilor.

Deputaţii au adoptat în plen un singur amendament, al deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu, respins iniţial în Comisia specială parlamentară.

"Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice", prevede amendamentul adoptat.

Proiectul va pleca la Senat unde va fi supus dezbaterii şi votului.

camera deputatilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cristina Tarcea
ÎCCJ sesizează CCR cu privire la legea declasificării documentelor din CSAT
Mesajul comisarului european pentru Justiție, după întâlnirea cu Toader: "Aştept ca România să urmeze recomandările MCV"
CA Alba Iulia a amânat pentru 27 noiembrie procesul privind revocarea lui Lazăr
Dosarul în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, amânat
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Tudorel Toader
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție