Beny Steinmetz şi Tal Silberstein, reţinuţi în Israel. Pentru ce sunt judecaţi în România

Dată publicare: 14-08-2017 10:47
Dată actualizare: 17-08-2017 15:18


Trimişi în judecată în România, omul de afaceri Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Zilberstein au fost reţinuţi luni dimineaţă, în Israel, sub suspiciunea de fals, uz de fals, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.

Instanţa a confirmat un mandat de arestare pentru 4 zile. Dosarul are ample ramnificații internaţionale, iar arestarea lor intervine la capătul unei anchete în care s-au implicat şi FBI, şi poliţia elveţiană. Acuzaţii sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în ţară noastră. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care este implicat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Luni după amiază, omul de afaceri Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Siberstein au fost aduşi în faţă judecătorului, care a confirmat mandatul de arestare. În atmosfera agitată creată de uriaşul interes media pentru caz, fețele celor doi trădează şocul de a fi ajuns în această postura.

Steinmetz, Silberstein şi trei oameni de afaceri au fost dusi la audieri cu noaptea-n cap, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani. Politistii le-au perchezitionat birourile şi locuinţele.

Acuzaţiile par să aibă legătură cu arestarea lui Steinmetz din decembrie anul trecut, într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani şi dare de mită unor oficiali din Guinea, pentru a obţine drept de minerit în exploatarea unui uriaş zăcământ feros. Afacerea are o miză de 20 de miliarde de dolari. Steinmetz a achitat atunci o cauţiune de 25 de milioane de dolari.

In Romania, Steinmetz şi Silberstein sunt trimişi în judecată, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul, si alte 19 persoane, în dosarul retrocedarii ilegale a fermei Băneasa, și a 47 de hectare, din Pădurea Snagov. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, dupa declarațiile date ca martor, în același dosar. Prejudiciul a fost estimat la 145 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii români, Beny Steinmetz ar fi organizat petreceri private în Israel sau la Monaco, cu parlamentari sau membri ai Guvernului român, pentru a-şi dovedi influenţă faţă de Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta.

Cu o avere estimată de Forbes între unu şi 3 miliarde şi jumătate de dolari, Steinmetz deţine o firma care se ocupă cu vânzarea de diamante şi o altă care are că obiect de activitate exploatarea resurselor naturale.


VIDEO PROTVPLUS.RO