Beny Steinmetz şi Tal Silberstein, reţinuţi în Israel. Pentru ce sunt judecaţi în România

Ultimul update: Joi 17 August 2017 15:18
Data publicarii: Luni 14 August 2017 10:47
Categorie: Justitie

Trimişi în judecată în România, omul de afaceri Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Zilberstein au fost reţinuţi luni dimineaţă, în Israel, sub suspiciunea de fals, uz de fals, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.

Instanţa a confirmat un mandat de arestare pentru 4 zile. Dosarul are ample ramnificații internaţionale, iar arestarea lor intervine la capătul unei anchete în care s-au implicat şi FBI, şi poliţia elveţiană. Acuzaţii sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în ţară noastră. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care este implicat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Luni după amiază, omul de afaceri Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Siberstein au fost aduşi în faţă judecătorului, care a confirmat mandatul de arestare. În atmosfera agitată creată de uriaşul interes media pentru caz, fețele celor doi trădează şocul de a fi ajuns în această postura.

Steinmetz, Silberstein şi trei oameni de afaceri au fost dusi la audieri cu noaptea-n cap, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani. Politistii le-au perchezitionat birourile şi locuinţele.

Acuzaţiile par să aibă legătură cu arestarea lui Steinmetz din decembrie anul trecut, într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani şi dare de mită unor oficiali din Guinea, pentru a obţine drept de minerit în exploatarea unui uriaş zăcământ feros. Afacerea are o miză de 20 de miliarde de dolari. Steinmetz a achitat atunci o cauţiune de 25 de milioane de dolari.

Noi dezvaluiri in scandalul Panama Papers. Rise Project: Miliardarul Steinmetz, implicat in colapsul RAFO Onesti

In Romania, Steinmetz şi Silberstein sunt trimişi în judecată, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul, si alte 19 persoane, în dosarul retrocedarii ilegale a fermei Băneasa, și a 47 de hectare, din Pădurea Snagov. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, dupa declarațiile date ca martor, în același dosar. Prejudiciul a fost estimat la 145 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii români, Beny Steinmetz ar fi organizat petreceri private în Israel sau la Monaco, cu parlamentari sau membri ai Guvernului român, pentru a-şi dovedi influenţă faţă de Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta.

Cu o avere estimată de Forbes între unu şi 3 miliarde şi jumătate de dolari, Steinmetz deţine o firma care se ocupă cu vânzarea de diamante şi o altă care are că obiect de activitate exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cautat de DNA, a fost arestat. Proiectul in care era implicat, impreuna cu Soros

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cautat de DNA, a fost arestat. Proiectul in care era implicat, impreuna cu Soros

VIDEO PROTVPLUS.RO

Elan Schwartzenberg

Judecătorii au revocat mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg

Preşedintele ICCJ, despre amnistie şi graţiere: Efectele se răsfrâng asupra întregii societăţi

Iohannis, sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor

Corupție la Fondul de Garantare a Creditelor. Funcționarii, bănuiți că cereau bani

Bărbat decedat chemat în judecată și pedepsit cu muncă în folosul comunității, la Slobozia

CCR a respins sesizarea PNL şi USR pivind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor

Tudorel Toader

Inspecția Judiciară o cercetează pe procuroarea DNA care s-a contrazis cu ministrul Toader

Victorie pentru Iohannis și opoziție. Legea privind Fondul Suveran este neconstituțională

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR a amânat pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri