Beny Steinmetz şi Tal Silberstein, reţinuţi în Israel. Pentru ce sunt judecaţi în România

Ultimul update: Joi 17 August 2017 15:18
Data publicarii: Luni 14 August 2017 10:47
Categorie: Justitie

Trimişi în judecată în România, omul de afaceri Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Zilberstein au fost reţinuţi luni dimineaţă, în Israel, sub suspiciunea de fals, uz de fals, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.

Instanţa a confirmat un mandat de arestare pentru 4 zile. Dosarul are ample ramnificații internaţionale, iar arestarea lor intervine la capătul unei anchete în care s-au implicat şi FBI, şi poliţia elveţiană. Acuzaţii sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în ţară noastră. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care este implicat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Luni după amiază, omul de afaceri Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Siberstein au fost aduşi în faţă judecătorului, care a confirmat mandatul de arestare. În atmosfera agitată creată de uriaşul interes media pentru caz, fețele celor doi trădează şocul de a fi ajuns în această postura.

Steinmetz, Silberstein şi trei oameni de afaceri au fost dusi la audieri cu noaptea-n cap, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani. Politistii le-au perchezitionat birourile şi locuinţele.

Acuzaţiile par să aibă legătură cu arestarea lui Steinmetz din decembrie anul trecut, într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani şi dare de mită unor oficiali din Guinea, pentru a obţine drept de minerit în exploatarea unui uriaş zăcământ feros. Afacerea are o miză de 20 de miliarde de dolari. Steinmetz a achitat atunci o cauţiune de 25 de milioane de dolari.

In Romania, Steinmetz şi Silberstein sunt trimişi în judecată, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul, si alte 19 persoane, în dosarul retrocedarii ilegale a fermei Băneasa, și a 47 de hectare, din Pădurea Snagov. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, dupa declarațiile date ca martor, în același dosar. Prejudiciul a fost estimat la 145 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii români, Beny Steinmetz ar fi organizat petreceri private în Israel sau la Monaco, cu parlamentari sau membri ai Guvernului român, pentru a-şi dovedi influenţă faţă de Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta.

Cu o avere estimată de Forbes între unu şi 3 miliarde şi jumătate de dolari, Steinmetz deţine o firma care se ocupă cu vânzarea de diamante şi o altă care are că obiect de activitate exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cautat de DNA, a fost arestat. Proiectul in care era implicat, impreuna cu Soros
Unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cautat de DNA, a fost arestat. Proiectul in care era implicat, impreuna cu Soros
VIDEO PROTVPLUS.RO
csm
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM
Pedeapsa primită de șoferul din Satu Mare care a provocat un accident în care au murit 4 oameni
Data la care CCR dezbate sesizarea lui Iohannis privind pensia specială pentru Avocatul Poporului