Economie de sarbatori! Majoritatea romanilor stau acasa de Paste

02-04-2010 00:00


Pe Valea Prahovei toata lumea suspina dupa turisti. Parcarile sunt mai mult goale, iar prin camerele aranjate nu umbla nimeni. Nu trebuie sa ne mai miram: potrivit unui studiu, jumatate dintre romani si-au alocat mai putini bani anul acesta pentru Paste.

93% dintre Romani isi vor petrece Pastele acasa, potrivit unui sondaj IRES, in timp ce doar 5% se incumeta sa plece intr-o excursie in acest weekend.

Din cei care vor sta acasa, mai mult de doua treimi isi asteapta rudele sau prietenii in vizita, in timp ce 20% nu vor avea invitati. Iar din putinii romani care pleaca undeva in acest weekend doar 6% merg in strainatate.

Jumatate din romani recunosc ca au alocat un buget mai mic pentru Paste decat anul trecut. Asa ca nu-i de mirare ca in tara pensiunile sunt pustii. Iar autoritatile au prelungit programul "inscrieri timpurii" cu inca doua saptamani, tocmai pentru ca nu au avut suficienti clienti.

Altadata, in Vinerea Mare era o adevarata aventura sa gasesti un loc de cazare sau de parcare. Acum e o liniste apasatoare pentru un loc destinat vacantelor si sarbatorilor. Chiar si cei care au facut eforturi sa aiba o vacanta nu mai petrec atatea zile la munte.

Oficial, gradul de ocupare depaseste cu putin 50%. Realitatea arata insa ca cifra este mult prea mare. Proprietarii de pensiuni spera: poate sambata vor mai aparea oaspeti. Costurile sunt la nivelul anului trecut, dar deocamdata gazdele nu vor sa le mai schimbe.

VIDEO PROTVPLUS.RO