Nori artificiali de milioane de dolari, pe post de aer conditionat in Qatar

Ultima actualizare: 21-10-2012 17:50
Stadionul Al-Rayyan

Campionatul Mondial de Fotbal din 2022 se va juca in Qatar. Toata lumea a fost uimita cand a aflat, pentru ca in aceasta tara este foarte cald, iar sportivii ar lesina pe teren daca ar juca la aproape 50 de grade celsius. S-a gasit insa o solutie.

Cercetatorii de la Universitatea din Qatar au primit sarcina de la seici sa construiasca "nori artifciali" pana la acea data. Norocul lor este ca mai au timp berechet sa gaseasca solutia perfecta.

Se pot baza chiar pe inventia lui Bill Gates, care a bagat bani grei intr-un procedeu asemanator, care plutea pe ocean si producea vapori de apa care se transforma in nori pentru a racori atmosfera.

Deocamdata, se pare ca norii Qatarului vor fi construiti din fibra de carbon foarte usoara, pe care se va monta un rezervor de heliu", scrie Daily Mail.

Cu ajutorul a patru motoare ce functioneaza cu energie solara, norul se va misca de colo-colo, pe stadion, in primul rand pentru a bloca razele soarelui si in al doilea rand ca sa produca un fel de aer conditionat pentru spectatori si jucatori. Totul va fi comandat de la sol de specialisti, care au calculat deja costul productiei unui singur astfel de nor: 500.000 de dolari.

Este o inventie epocala, insa pana in 2022 mai sunt 11 ani si s-ar putea ca la acea vreme sa nu mai para totul ca desprins dintr-un film SF.

Probabil ca vom folosi deja iPhone 16 la acea data, care va avea deasemenea propriul nor artificial activat dintr-o atingere, sau chiar prin puterea gandului, cine stie?!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO