Școala în care elevii nu merg la WC-ul din curte de frică. ”Vin acasă să-și facă nevoile”

Dată publicare: 19-08-2019 19:11
Dată actualizare: 20-08-2019 16:26


Deşi în trei săptămâni sună clopoţelul, autorităţile cer abia acum situaţii şi analize despre şcolile fără apă şi canalizare, pentru a lua măsuri.

 

Oficial, în peste o mie de unităţi de învăţământ elevii merg în continuare la toaleta din curte, iar 68 dintre acestea sunt în oraşe. La rândul lor, Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Părinţilor precizează că n-au încredere în cifrele oficiale şi au anunţat că din această săptămână vor verifica toate şcolile în care autorităţile se laudă că au făcut schimbări.

Şi din această toamnă, la şcoala primară din Holm, judeţul Iaşi, elevii vor fi nevoiţi să meargă la toaletele din curte. În plus, unitatea de învăţământ nu are nici canalizare. 

Mamă: ”Am trei copii la această şcoală, dar condiţiile sunt groaznice, copiii merg la toaletă în curte. Iarna e şi mai rău, nici măcar nu se mai duc, că vin acasă să-şi facă nevoile, le e frică să nu cadă pe acolo.''

Chiar dacă e într-un sat, şcoala primară din Holm aparţine de oraşul Podu Iloaiei. Aşadar, cu cerinţe de oraş, dar condiţii de cătun.

Nici la şcoala din oraşul Slătinița, aproape de Bistriţa, nu există canalizare şi nici apă curentă. Autorităţile locale nu au făcut niciun fel de investiţii, aşa că în anul şcolar 2019-2020, elevii vor folosi din nou grupurile sanitare din curte.

În total, la nivel naţional sunt 68 de instituţii de învăţământ din mediul urban cu toalete în curte, fără apă şi fără canalizare. Şi peste 1.000 la ţară. Şi totuşi, autorităţile de la Bucureşti par să fi aflat abia acum de situaţie. Ministrul interimar al Afacerilor Interne şi ministrul interimar al Educației le-au cerut tuturor prefecţilor o analiză cu şcolile care nu au avize.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi susţin însă că totul este doar un exerciţiu de imagine.

Îşi avea rostul această informare la un interval de 2 luni de zile după ce s-a terminat şcoala. Parcă sunt nişte OZN-uri, de 10, 15 ani vorbim de aceste grupuri sanitare. Mai grav e că nu vom avea grupuri sanitare igienizate cu apă, astfel încât copiii să se spele pe mâini, să aibă mâini curate să nu se contamineze'', explică un reprezentant.

La nivel naţional, în 2017 erau 2.219 şcoli cu toalete în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, conform Ministerului Educaţiei. Până în 2018 autorităţile pare că au remediat problema în 730 de şcoli, iar conform datelui aceluiaşi minister, în martie anul acesta a fost trasă apă curentă în încă 300 de şcoli. Astfel că în primăvară în România aveam 1.180 de şcoli care funcţionau cu grup sanitar în curte, fără apă şi fără canalizare.

Pe hârtie, Ministerul Dezvoltării Regionale finanţează reabilitarea a peste 3.000 de unităţi de învăţământ pre-universitar în toată ţara, care ar trebui finalizate până în 2020.

Tags: scoala, elevi, educatie,


VIDEO PROTVPLUS.RO