Prevenirea abandonului școlar. În ce condiții vor beneficia elevii de transport gratuit

Ultima actualizare: 29-05-2020 20:35

3 milioane de elevi vor putea călători gratuit cu orice mijloc de transport în comun în localitatea de domiciliu sau cu trenul.

Mai mult, toți copiii care fac naveta pentru a ajunge la școală vor avea de acum înainte transportul decontat. Acestă măsură îi va ajuta mai ales pe cei din familii fără posibilități, care abandonau cursurile.

Costache Popa, primar Orbeni: "Avem în jur de 30 de elevi care fac naveta în municipiul Bacău la diverse unităţi de învăţământ. O să vină în sprijinul familiilor că sunt familii cu venituri mai mici şi pentru care ar fi de un real ajutor."

În întreaga ţară sunt peste 125 de mii de elevi care sunt nevoiţi să facă naveta la şcoală.

Eugen Ilea, Asociația Părinților: "Cred că e un lucru de bun augur şi e în interesul acelor copii care doresc să meargă la şcoală, această decizie poate avea şi o influenţă asupra abandaonului şcolar, sunt mulţi elevi care îşi doresc să meargă la şcoală şi nu au posibilitatea să parcurgă o distanţă oarecare."

3 milioane de elevi vor beneficia de transport gratuit, indiferent că merg la şcoli private sau de stat. Cei care învaţă în localitatea în care locuiesc nu vor mai plăti pentru transportul local şi cel feroviar întregul an. Vor putea merge cu trenul oriunde în ţară.

Elevii vor avea nevoie de un document de călătorie, sub forma unui abonament lunar, pe care îl obțin la ghişeele operatorilor de transport în comun, pe baza carnetului de elev, care trebuie să fie vizat pentru anul şcolar în curs şi să aibă scris pe pagina codul numeric persona.

Iar cei care fac naveta vor cere suplimentar o adeverință prin care să dovedească faptul că sunt înscriși la o şcoală aflată în afara localității de domiciliu.

Decontul se face de la bugetul de stat, iar facturile merg jumătate către consiliile județene, jumătate către ministerul Educației. Pentru călătoriile cu trenul şi metroul, va plăti ministerul Transpoturilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO