Prevenirea abandonului școlar. În ce condiții vor beneficia elevii de transport gratuit

29-05-2020 18:58


3 milioane de elevi vor putea călători gratuit cu orice mijloc de transport în comun în localitatea de domiciliu sau cu trenul.

Mai mult, toți copiii care fac naveta pentru a ajunge la școală vor avea de acum înainte transportul decontat. Acestă măsură îi va ajuta mai ales pe cei din familii fără posibilități, care abandonau cursurile.

Costache Popa, primar Orbeni: "Avem în jur de 30 de elevi care fac naveta în municipiul Bacău la diverse unităţi de învăţământ. O să vină în sprijinul familiilor că sunt familii cu venituri mai mici şi pentru care ar fi de un real ajutor."

În întreaga ţară sunt peste 125 de mii de elevi care sunt nevoiţi să facă naveta la şcoală.

Eugen Ilea, Asociația Părinților: "Cred că e un lucru de bun augur şi e în interesul acelor copii care doresc să meargă la şcoală, această decizie poate avea şi o influenţă asupra abandaonului şcolar, sunt mulţi elevi care îşi doresc să meargă la şcoală şi nu au posibilitatea să parcurgă o distanţă oarecare."

3 milioane de elevi vor beneficia de transport gratuit, indiferent că merg la şcoli private sau de stat. Cei care învaţă în localitatea în care locuiesc nu vor mai plăti pentru transportul local şi cel feroviar întregul an. Vor putea merge cu trenul oriunde în ţară.

Elevii vor avea nevoie de un document de călătorie, sub forma unui abonament lunar, pe care îl obțin la ghişeele operatorilor de transport în comun, pe baza carnetului de elev, care trebuie să fie vizat pentru anul şcolar în curs şi să aibă scris pe pagina codul numeric persona.

Iar cei care fac naveta vor cere suplimentar o adeverință prin care să dovedească faptul că sunt înscriși la o şcoală aflată în afara localității de domiciliu.

Decontul se face de la bugetul de stat, iar facturile merg jumătate către consiliile județene, jumătate către ministerul Educației. Pentru călătoriile cu trenul şi metroul, va plăti ministerul Transpoturilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57