Românii au propriul grup de luptă pe frontul din Ucraina: ”Nu există zile bune. Dar există zile foarte rele” FOTO

romani ucraina
Facebook/ Romania Battlegroup ”Getica”

Armata Ucrainei a înființat recent un grup de luptă alcătuit exclusiv din vorbitori de limbă română, Grupul Român de Luptă ”Getica”. Românii spun că luptă împotriva invaziei Federației ”Duse” pentru a o ține cât mai departe de granițele noastre.

 

Românii din Grupul Român de Luptă ”Getica” și-au făcut și propria pagină de Facebook, Romanian Battlegroup ”Getica”, prin intermediul căreia fac acum și recrutări, scrie Ziarul de Iași.

Soldații români spun că sunt mânați de ideologii, și nu de bani în războiul contra invadatorilor pentru care au inventat termenul de ”Federația Dusă”.

Iar scopul lor este să-ți țină pe ruși cât mai departe de granița României, pentru că asta vrea Kremlinul, dacă învinge Ucraina: să cucerească Moldova și să se instaleze pe o graniță extrem de militarizată cu România și NATO.

Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front. Soldaţii românii cred că, în scenariul cel mai rău, în care Ucraina ar pierde războiul, iar România ar experimenta graniţa directă cu Rusia, judeţul Iaşi cât şi celelalte regiuni ar fi puternic militarizate.

Citește și
lloyd austin
Șeful Pentagonului, vizită-surpriză la Kiev. Cu ce misiune a fost trimis în Ucraina
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

”Cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, frați, camarazi”

Traficul în şi dinspre Moldova, atât cel rutier cât şi cel feroviar, ar fi îngreunat de transportul de tehnică militară specifică şi trupe. De altfel, Moldova ar reprezenta prima redută a ţării împotriva unei agresiuni armate imaginare din partea Federaţiei Ruse”, a spus comandantul grupului de luptă.

Românii au luptat și în iadul de la Bahmut, văzut de toată lumea drept cel mai sângeros front de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee.

Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune comandantul.

Românii luptă la propriu cu ruşii în Ucraina. Condiţiile de luptă sunt dure: ruşii atacă zilnic cu tancuri, cu rachete lansate din submarine, cu drone, pe un front care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri.

”Nu cred că ar exista o tragedie mai înspăimântătoare pentru Moldova sau România decât un război împotriva Rusiei”

Soldaţii spun că au experienţă militară şi că vor să preîntâmpine ca ruşii să ajungă la graniţa cu România.

În primul rând, sperăm ca acest scenariu să rămână doar o ipoteză, doar imaginar. Nu cred că ar exista o tragedie mai înspăimântătoare pentru Moldova sau România decât un potenţial război împotriva Federaţiei Duse. Spunem asta deoarece noi suntem martori oculari la distrugerea pe care un astfel de război o provoacă atât la nivelul infrastructurii cât şi la nivelul societăţii, în Ucraina. Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere teritoriile româneşti sacre, de această nenorocire. Trecând la simularea în care am deveni vecini cu ruşii, credem că regiunea Moldovei ar experimenta o militarizare exponenţială, direct proporţională cu un eventual avans al trupelor Federaţiei Duse în Ucraina, cu unităţi militare dislocate atât în mediul aşezărilor urbane cât şi în teren, cu arme si sisteme de armament specifice dispuse într-un număr însemnat, în zonă”, este de părere acesta.

Rusia nu are de gând să se oprească după o eventuală înfrângere şi cucerire a Ucrainei. În primul rând, Republica Moldova va fi ameninţată direct. Apoi România va fi ameninţată direct.

De altfel, Rusia nu are interes să provoace o activare a articolului 5 al NATO, dar va continua să caute modalităţi de a provoca statele NATO în aşa măsură încât articolul 5 să nu poată fi activat şi, totuşi, interesele expansioniste ale Rusiei să fie satisfăcute, a completat comandantul grupului român de soldați.

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Mic dejun fatal pentru mai mulți soldați ruși care au luat masa într-o regiune din Ucraina ocupată. Cum au fost otrăviți
Mic dejun fatal pentru mai mulți soldați ruși care au luat masa într-o regiune din Ucraina ocupată. Cum au fost otrăviți

Soldații ruși care luau masa într-o cafenea din Melitopol, Ucraina, regiune ocupată de armata rusă, au murit după ce au consumat alimente otrăvite, arată un raport citat de Sky News.

 

Șeful Pentagonului, vizită-surpriză la Kiev. Cu ce misiune a fost trimis în Ucraina
Șeful Pentagonului, vizită-surpriză la Kiev. Cu ce misiune a fost trimis în Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit, luni, la Kiev într-o vizită neanunţată în avans, cu scopul de a asigura Ucraina că sprijinul SUA în faţa invaziei Rusiei va continua, relatează AFP.

„Am reuşit să luăm faţa Rusiei
„Am reuşit să luăm faţa Rusiei". Zelenski anunță că Ucraina a preluat inițiativa în Marea Neagră. Mesajul transmis României

Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că Ucraina a preluat iniţiativa în Marea Neagră, în defavoarea Rusiei, şi a forţat flota navală şi navele de război ruseşti să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime.

Sondaj: Trei sferturi dintre ruși susțin în continuare războiul din Ucraina, în timp ce 48% vor ca Rusia să facă pace
Sondaj: Trei sferturi dintre ruși susțin în continuare războiul din Ucraina, în timp ce 48% vor ca Rusia să facă pace

Majoritatea rușilor susțin în continuare războiul din Ucraina, potrivit sondajelor de opinie, transmite Sky News.

Haos în presa de stat rusă. Agenţiile TASS şi RIA retrag o ştire despre o
Haos în presa de stat rusă. Agenţiile TASS şi RIA retrag o ştire despre o "regrupare" a trupelor ruse în sudul Ucrainei

Două agenţii de ştiri de stat ruseşti, TASS şi RIA, au publicat luni alerte care spuneau că Moscova mută trupe în "poziţii mai favorabile" la est de fluviul Nipru, în Ucraina, pentru ca apoi, câteva minute mai târziu, să retragă informaţia, scrie Reuters.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.