Rețeaua de vaccinări la chiuvetă din Neamț și Iași avea și promoții: două la preț de una. Presta și 400 pe zi

Ultima actualizare: 19-01-2022 12:51
vaccinare falsa
Getty

Rețeaua de vaccinări false din Neamț și Iași era atât de extinsă încât realiza și câte 400 de ”vaccinări la chiuvetă” pe zi, iar la un moment a oferit chiar și o campanie de reduceri de preț, pentru a atrage clienți noi: două certificate false la preț de unu.

Cei trei medici din rețeaua de vaccinări false care acționa în județele Neamț și Iași încasau între 120 și 250 de euro pentru un certificat de vaccinare fals de la persoane care nici nu călcau în cabinetul lor, iar activitatea lor era atât de prolifică, încât făceau și câte 400 de ”vaccinări la chiuvetă” pe zi, scrie Ziarul de Iași.

Într-un caz, s-au încasat și 500 de euro pentru eliberarea unui certificate fals de vaccinare.

De fapt, pentru a-și atrage chiar și mai mulți clienți, rețeaua a folosit inclusiv strategii de marketing clasice, cum ar fi o campanie de reduceri de Crăciun, după cum apare în motivarea Tribunalui Neamț.

Două certificate false la preț de unu

Procurorii susţin că solicitările erau transmise doar prin WhatsApp, prin mesaje criptate, către cei trei medici care introduceau apoi datele pacienţilor în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

Mulți beneficiari de certificate false de vaccinare nici măcar nu se prezentau la cabinetele medicilor. Sumele de bani erau preluate de intermediari, care îşi opreau partea lor, între 20 şi 50 de euro, iar medicilor le dădeau apoi partea lor, între 100 şi 200 de euro.

Activitatea rețelei a început în august 2021, iar la început medicii aveau un preț fix, de 250 de euro pentru o ”vaccinare la chiuvetă”.

În septembrie, însă, au avut o perioadă de promoții, în care au eliberat două certificate false la preț de 240 de euro, o campanie de reduceri, cu două vaccinuri la preț de unu.

Doctoriță din rețeaua de vaccinare la chiuvetă, premiată pentru merite deosebbite în campania de vaccinare

În altă ordine de idei, unul din medicii cercetați pentru ”vaccinarea la chiuvetă” fusese premiat în noiembrie 2021 de către Prefectura Iași, pentru merite deosebite în campania de vaccinare.

Două doctorițe din Neamț și una din Iași, alături de doi intermediari, au fost arestați în dosarul rețelei de vaccinări false.

Cu toţii sunt acuzaţi de luare de mită, fals informatic, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la fals informatic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO