Organizațiile de mediu, revoltate. Cei care fac unele construcții în albiile râurilor riscă doar o amendă: „O lege proastă”

Ultima actualizare: 17-08-2020 09:25

Organizațiile de mediu contestă o lege promulgată de șeful statului prin care cei care fac unele construcții, inclusiv în albiile râurilor, nu mai riscă să fie trimiși în spatele gratiilor, ci doar o amendă.

Proiectul inițiat de PSD prevede că se pot construi drumuri forestiere și microhidrocentrale pe cursurile apelor.

„Este o lege proastă, care încurajează distrugerea deliberată a râurilor și a pădurilor seculare" - acuză apărătorii naturii.

în Bistrița-Năsăud, aria unui râu dintr-o zonă protejată a fost betonată. Zidurile au între doi și patru metri, malurile sunt atât de abrupte încât animale nu mai au acces, păsările nu mai au adăpost, iar peștii, dintre care șapte erau specii protejate, nu mai există - acuză ecologiștii.

Cristian Tetcu: „S-a purces la această lucrare pe o lungime de aproximativ zece kilometri. O arie protejată betonată. În apă nu mai există bulboane, ascunzișuri, nu mai există un ciot de copac vechi, unde peștii să poată să stea să se ascundă sau să își depună icrele."

Tot activiștii avertizează că prin pădurile seculare sunt instalate conducte uriașe, iar apa curge pe sub pământ, exact ca într-o imensă canalizare, fără să mai țină seama de vietăți. Debitul este reglat în funcție de necesitățile microhidrocentralelor care varsă energia în sistemul național.

Pe râurile României sunt 500 de proiecte de microhidrocentrale în diverse stadii, iar activiștii de mediu atrag atenția că acestea și-au obținut în mod suspect autorizațiile de funcționare.

Din textul legii au fost scoase alineatele prin care construirea fără autorizație a unor drumuri forestiere, a unor lucrări hidrotehnice sau amenajările de albii erau pedepsite cu închisoarea. Inițiatorul modificărilor, deputatul PSD Ion Călin, susține că este o interpretare răuvoitoare a intenției sale.

Ion Călin, deputat PSD: „E o interpretare tendențioasă și îngustă, să întrebe un jurist ONG-urile sau să întrebe un inginer constructor. Nu se pune problema decât dacă cineva vrea și judecă tendențios."

Parlamentarii au modificat legea, astfel încât riscă dosar penal și pedepasa cu închisoare de la trei luni la un an doar cei care intervin fără autorizație asupra monumentelor istorice. Șeful statului a promulgat legea după ce a cerut reexaminarea textului, dar aleșii i l-au retrimis fără să-l modifice.

Gabi Păun, președinte Agent Green: „A fost promulgată o lege proastă, o lege care ne șochează, care încurajează distrugerea deliberată și planificată a ultimelor râuri și pătrunderea a ultimelor păduri seculare, virgine și primare din România."

Amenda pentru cei care încală legea este de cel mult 10.000 de lei, iar organizațiile de mediu spun că este mai mult o taxă decât o sancțiune, în joc fiind proiecte de milioane de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO