Pistoale cu diamante şi tot felul de obiecte exclusiviste care le-au aparţinut traficanţilor de droguri sunt expuse într-un muzeu secret din Mexic. Doar agenţii militari şi, ocazional, jurnaliştii îi pot trece pragul.

Deşi nu este deschisă publicului larg, cei care i-au pus bazele spun că expoziţia nu este un tribut adus cartelurilor de droguri, ci vor ca oamenii să înţeleagă până unde pot ajunge aceste activităţi ilegale.

O piesă de rezistenţă a muzeului este pistolul lui "El Chapo", considerat cel mai mare traficant de droguri din lume. Încrustat cu inţialele numelui său, obiectul a fost confiscat în timpul arestării din 2016. În prezent, El Chapo este condamnat la închisoare pe viaţă.

O altă comoară care se găseşte aici este arma care i-a aparţinut lui Amado Carrillo Fuentes, sau "Lordul Cerului", cum i se mai spunea, din cauza flotei mari de avioane pe care le folosea pentru transportul drogurilor. Şi-a găsit însă sfârşitul în '97, în timpul unei operaţii estetice, pentru că voia să-şi schimbe înfăţişarea.

Jorge Carrasco, jurnalist: „Acest muzeu este rezultatul experienţei pe care a acumulat-o armata mexicană, mai întâi în interceptarea cartelurilor de droguri şi, ulterior, puțin câte puțin, de la arestări la un adevărat război împotriva traficului de droguri.”

Fiind destinat exclusiv armatei mexicane, principalul rol al muzeului este de a informa și educa ofițerii aflaţi în prima linie a războiului împotriva drogurilor. Pe lângă lucrurile excentrice deţinute de liderii cartelurilor, printre exponate se află şi tot felul de obiecte folosite de traficanţi pentru a ascunde narcoticele.

Jose Reveles, jurnalist expert în traficul de droguri: „Există o aşa-zisă "naco-cultură", dar, de asemenea, regăsim şi un cult al propriei personalități, traficanţii adorau lucrurile personalizate, realizate manual.”

De exemplu, liderul cartelului Templierilor Cavalerilor avea o statuie cu chipul său, toată din aur. Într-o altă cameră a muzeului este un altar închinat de unii traficanţi de droguri lui Jesús Malverde, sau "narco-sfântul", cum îi spuneau, şi pe care ei îl considerau îngerul lor păzitor.

Toată această colecţie neobişnuită se află în clădirea Ministerului Apărării din Mexico City şi, potrivit autorităţilor de acolo, este periodic îmbunătăţită.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!