Locul considerat "raiul" mașinilor clasice. Cât costă să conduci un Ford Model T

Dată publicare: 27-09-2017 08:07
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


Michigan este raiul amatorilor de maşini vintage, care nu au bani să îşi cumpere una. Şi asta pentru că un muzeu de acolo oferă curioşilor lecţii de şofat pe un model lansat în 1908.

Este vorba despre primul autoturism făcut pentru oamenii de rând, cu posibilităţi modeste.

Modelul T s-a vândut în 15 milioane de exemplare, în peste 30 de ţări.

Modelul T arată mai degrabă ca o trăsur[ şi are doar 20 de cai-putere, dar a fost maşina care a revoluţionat industria prin aşezarea cilindrilor în bloc, păstrată până în zilele noastre.

În plus, a fost primul autoturism produs de un constructor având în minte oamenii obişnuiţi şi nu pe cei foarte bogaţi.

A avut un asemenea succes încât, până în 1922, jumătate dintre maşinile vândute în toată lumea erau Model T.

Un muzeu din Michigan oferă mici călătorii în timp la volanul acestor maşini. Pentru 105 dolari, doritorii primesc trei şedinţe. Dar urcă într-un Ford Model T, după ce observă un şofer experimentat.

Şofer: "La început am fost îngrozit. Absolut îngrozit că o să stric ceva, că cineva o să strice ceva. Apoi însă îţi dai seama că maşinile astea au fost construite să reziste şi la gloanţe."

Maşinile abia ating 64 de kilometri pe or[, fiind mult mai lente decât cele din zilele noastre, dar nostalgicii nu lipsesc. Printre ei este şi instructorul de 92 de ani, care a condus o asemenea maşină în adolescenţă şi încă are una funcţională acasă.

Jim Brand, instructor: "Copiii din ziua de azi sunt îngropaţi în telefon, tabletă etc. Trebuie să-i scoatem afară, să mai facă şi altceva. E unul dintre motivele pentru care vin aici."

Cel mai tânăr învăţăcel are 12 ani, cu patru ani sub vârsta legală pentru a conduce o maşină în Statele Unite.

În fiecare an, sute de oameni se înscriu la aceste cursuri.


VIDEO PROTVPLUS.RO