Cât costă o porție de borș de pește la restaurantele de pe malul mării, în ziua de Crăciun. „Mâncând atâtea grăsimi”
După tobă, sarmale și friptură, peștele a ocupat joi farfuriile. În Maramureș, păstrăvul proaspăt prins din bazinele cu apă de munte, copt pe grătar sau în crustă de mălai și stropit cu mujdei, a ajuns pe mese.
Și la mare, restaurantele pescărești au pregătit borș de perișoare din pește sau renumitul storceag din sturion.
În restaurantele de pe litoral, majoritatea clienților au vrut o ciorbă de pește. O porție costa aproximativ 35 de lei. Platourile cu icre, midiile în sos picant sau chefalul pe plită cu sare au fost foarte apreciate după ciorbă.
Margareta Șoacătă, bucătar: „Aperitive icre. Icre de crap, icre de știucă, midii afumate marinate.”
Liliana Gheorghe, bucătar: „Aici avem scoică în sos roșu, pe înțelesul tuturor. Midii în sos roșu au un gust aparte datorită sosului de legume.”
Și fructele de mare au fost foarte cerute.
Roxana Iliescu, ospătar șef: „Salate de creveți, de fructe de mare, ceva mai light după atâta tocătură și mâncare tradițională de Crăciun.”
Un platou de pește afumat asortat cu icre și legume costă 80 de lei, o porție de midii cu sos picant 45 de lei, iar chefalul la plită cu mujdei și mămăliguță, 30 de lei.
Mergem în Maramureș, în localitatea Mara. Într-o păstrăvărie s-au vândut kilograme întregi de pește direct din bazine. Clienții au sunat cu câteva zile înainte să se asigure că vor găsi pește proaspăt pentru a doua zi de Crăciun.
Turiști: „La finalul anului se mănâncă pește. E foarte indicat și pentru diverse afecțiuni.”
Cel mai comandat a fost păstrăvul la grătar, cu mămăliguță și mujdei de usturoi.
Femeie: „După toate sărbătorile, mâncând atâtea grăsimi e foarte bine venit un pește.”
Alex Vancea, reprezentant păstrăvărie: „Avem restaurantul plin, lumea sună și cu o zi-două înainte.”
O porție de păstrăv la grătar sau în mălai cu mujdei de usturoi costa 60 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, maramures, turisti, peste, craciun,
Dată publicare:
26-12-2024 19:21