Expoziţie despre jandarmi, la Palatul Culturii. "Mai bine aşa decât cu scuturi şi căşti"


Ultimul update: Luni 02 Martie 2020 09:32
Data publicarii: Luni 02 Martie 2020 08:07
Categorie: Cultura

O expoziție cu uniforme purtate de-a lungul timpului de jandarmi, organizată la Iași.

Dacă la început erau mai elegante, ținutele au fost apoi adaptate vremurilor și nevoilor. Însă le veți putea afla povestea dacă ajungeți în aceste zile la Palatul Culturii din Iași.

Jandarm: „Chiar prima uniformă din expoziție este și prima uniformă a jandarmeriei de la 1850. Predomină culoarea albastră și roșie, culori care reprezentau drapelul Moldovei din aceea perioadă.”

Expoziția care și-a deschis porțile la Iași marchează împlinirea a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.
Bazele instituției au fost puse în 1850 la porunca domnului Moldovei de atunci - Grigore Alexandru Ghica. Curioșii nu au întârziat să apară și au analizat cu atenție cele 15 modele, care te poartă într-o călătorie în timp.

Femeie: „E foarte frumoasă, ne-a plăcut pentru că nu am văzut niciodată costumele jandarmilor. Am aflat și noi lucruri noi și chiar nu știam despre ele.”

Bărbat: „Ar fi mult mai frumos să-i vedem așa eleganți pe stradă, decât în scuturi și cu căști.”

Odată cu trecerea timpului, designul uniformelor s-a modificat considerabil. S-a trecut ușor de la o ținută elegantă, la una potrivită pentru situații imprevizibile.

Mihai Cojocariu, purtător de cuvânt Jandarmeria Iași: „Cuprinde mai multe uniforme militare, precum și documente, reglementări ale jandarmeriei din sec al 19-lea. Aceste ținute militare sunt confecționate după modelul uniformelor de la 1850, până în anul 1948.”

Expoziția din Iași poate fi vizitată până în 6 martie. Apoi uniformele vor ajunge în alte orașe din țară. Următoarea destinație este Piatra Neamț.

VIDEO PROTVPLUS.RO