Ariile sălbatice din București. Unde poți vedea specii rare de păsări

Dată publicare: 20-07-2021 18:22
Dată actualizare: 20-07-2021 19:47


Ariile naturale urbane tratate cu deosebită atenţie în alte ţări ar putea avea o şansă şi în România. În Bucureşti există două astfel de zone sălbatice în care vegetaţia şi diversitatea faunei sunt impresionante.

Aproape de Arena Naţională, găsim Parcul Sticlăriei - o oază sălbatică pe aproape 5 kilometri. Neatinsă de om de decenii, natura şi-a făcut de cap şi a dat viaţa unui mic paradis, chiar între blocuri.

Acum 40 de ani aici era amenajată zona de relaxare a muncitorilor de la fabrica de sticlă din Pantelimon. Între timp, lăsată în paragină, zona s-a sălbăticit. Atrase de vegetaţia stufoasă şi ochiurile de apă, sute de specii de insecte, păsări şi reptile şi-au găsit casă aici.

Până de curând locul a fost o groapă de gunoi a oamenilor din zonă. Primăria Sectorului 2 a început însă să cureţe zona şi urmează să o amenajeze. Pentru a nu deranja vieţuitoarele care şi-au găsit casă aici, muncitorii au folosit utilaje speciale.

Muncitor: „Am scos din acest parc circa 150 de camioane de gunoi luat total. Şi din lac şi de pe uscat. Se păstrează stuful pentru fauna care e destul de prezentă aici, e o biodiversitate destul de interesantă, arborii la fel. Adică dacă ne uităm în jur o să vedem foarte mulţi arbori tineri, subţiri care s-au păstrat pentru a reface fondul. Se vor face nişte alei cu pietriş, se vor monta câteva bănci de lemn, stâlpi de iluminat că trebuie să avem şi lumină.’

Bucureştiul mai are o zonă sălbatică, Parcul Natural Văcăreşti, tratat cu relativă indiferenţă de către autorităţi. Asta deşi locul dispune de o biodiversitate incredibilă .

În tot parcul sunt 10 astfel de ascunzatori unde turiştii pot observa discret viaţa sălbatică. Numai în ultimii 5 ani, numărul speciilor de păsări s-a dublat, de la 92 la 178. Printre ele sunt specii rare în Europa, cum ar fi rața roşie sau raţa cu cap castaniu.

Observatoarele au fost amenajate de un ONG, cu ajutorul unor donatori.

Florin Stoican: „Noi am fost administratorii parcului în 2017-2018 şi atunci am făcut regulamentul că obligaţia a administratorului, a fost trimis către autoritate, la Ministerul Mediului. Dar de atunci zace în sertarul ministerului şi nu se materializează într-un ordin de ministru. Asta înseamnă că, pe de o parte nu pot asigura pază în mod oficial, pe de altă parte nu poţi să faci amenajări.”

Deşi a fost declarat arie naturală protejată în 2016, parcul nu are nici măcar acum un plan de management. Luat din grijă ONG-urilor, acum este în administrarea agenţiei naţionale pentru arii naturale protejate care ar vrea să îl dea în administrarea primăriei generale.

În alte ţări, autorităţile investesc foarte mult în aceste zone naturale urbane. În Praga, de pildă, sunt 88 de mici arii naturale în interiorul oraşului.


VIDEO PROTVPLUS.RO