Acte pentru ITP. Ce trebuie să pregătești pentru Inspecția tehnică Periodică

masini trafic
Shutterstock

Ca să îți faci ITP-ul la mașină, ai nevoie de câteva acte. Inspecția Tehnică Periodică se face în fiecare an la mașinile cu o vechime mai mare de 12 ani, în timp ce la autovehiculele mai noi se face o dată la doi ani.  

ITP-ul se face în centrele specializate de inspecție tehnică periodică, însă trebuie să prezinți câteva acte pentru ITP.

Ce este Inspecția Tehnică Periodică și la cât timp trebuie făcută

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este o evaluare tehnică obligatorie a autovehiculelor, care se efectuează în mod regulat pentru a verifica dacă acestea îndeplinesc normele de siguranță și de mediu.

Scopul principal al ITP este să asigure că autovehiculele sunt în stare tehnică bună și nu prezintă un pericol pentru șofer, pasageri și ceilalți participanți la trafic.

Frecvența cu care trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică variază în funcție de vechimea mașinii.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

În general, în majoritatea țărilor, ITP-ul trebuie efectuat o dată pe an pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani. În timp ce la mașinile mai noi, se va efectua ITP-ul o dată la doi ani.

Dar autovehiculele comerciale, taxiurile sau autovehiculele de transport de persoane pot fi supuse unor ITP-uri mai frecvente decât autovehiculele personale.

Ce acte sunt necesare pentru ITP

Procedura de Inspecție Tehnică Periodică este una foarte simplă. Valabilitatea și prețul pentru ITP variază în funcție de tipul și vechimea autovehiculului.

Mașinile sunt verificate pentru probleme tehnice și pentru defecțiuni grave, proprietarul trebuie să le rezolve în termen de 30 de zile și să revină în service cu actele necesare ITP.

Acte ITP 2023:

Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto)
Actul de identitate al conducătorului auto în original
Poliță RCA valabilă la data inspecției în original
Cartea de identitate a autovehiculului – original

Dacă mașina este luată în leasing se poate veni cu o copie a cărții de identitate a mașinii ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Pentru o mașină pe benzină sau diesel, prețul ITP poate ajunge până la 150 de lei.

În cazul unor autoturisme 4x4, prețul poate varia între 160 și 200 de lei. Pentru motociclete și mopede, ITP-ul poate costa între 80 și 100 de lei.

Cât timp poți circula cu ITP expirat

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă de Inspecția Tehnică Periodică. Perioada de valabilitate a ITP variază în funcție de destinația de folosire a mașinii dar și de vechimea ei.

Dacă mașina este mai veche de 12 ani, ITP-ul este valabil un an de zile.

Mașinile noi trebuie să se prezinte la ITP după maxim 3 ani de la data achiziționării, apoi o dată la doi ani.

Poți circula în România cu ITP-ul expirat timp de 15 zile, perioadă în care trebuie să îl reînnoiești, altfel riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare.

Dacă trec 15 zile și nu ți-ai reînnoit ITP-ul, va trebui să achiți o sancțiune contravenţională și să faci inspecția la un sediu RAR, unde condițiile sunt mai riguroase.

Unde se face ITP-ul 

În România, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) se face în centrele de inspecție tehnică autorizate de Registrul Auto Român (RAR).

Aceste centre sunt distribuite pe teritoriul întregii țări și sunt specializate în efectuarea ITP-ului pentru autovehicule.

Pentru a găsi un centru de ITP în apropierea ta, poți consulta site-ul oficial al Registrului Auto Român.

Este important să alegi un centru de ITP autorizat și să te asiguri că respectă toate standardele și reglementările în vigoare. Alegerea unui centru de încredere este esențială pentru a avea o evaluare corectă și obiectivă a autovehiculului tău în cadrul ITP-ului.

Ce taxe se plătesc la RAR în cazul ITP-ului expirat

Șoferii care circulă cu ITP-ul expirat riscă să primească o amendă care, cumulată cu prima, poate ajunge până la 5.800 de lei, dar nu mai mică de 2.600 de lei.

ITP-ul expirat suspendă înmatricularea unei mașini, iar dacă un șofer conduce o mașină neînmatriculată, va lua două amenzi: una pentru că nu are ITP-ul valabil și alta pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării.

Valoarea cumulată a amenzilor pentru ITP expirat poate ajunge până la 5.800 de lei. În acest caz, autoritățile eliberează o dovadă fără drept de circulație și reține talonul și plăcuțele de înmatriculare.

Dacă se întâmplă ca polițiștii să îți rețină talonul și plăcuțele de înmatriculare, șoferul poate duce mașina la ITP doar pe platformă.

În plus, ITP-ul trebuie făcut obligatoriu la RAR, nu la un service.

Ca să îți duci mașina la RAR pe platformă costă în jur de 200 de lei.

Cum te programezi la RAR

Ca să nu mai stai la cozi și să obții ITP-ul mașinii, trebuie să îți fac o programare online AICI.

După ce ți-ai făcut programare, trebuie să aduni actele necesare pentru ITP:

► certificatul de înmatriculare sau, după caz, dovada înlocuitoare a acestuia;
► cartea de identitate a persoanei care prezintă vehiculul la inspecţie, având în vedere că vehiculul poate fi prezentat de orice persoană;
► pentru vehiculele înmatriculate în România trebuie să prezentaţi cartea de identitate a vehiculului (CIV) în original.

Dacă proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este acceptată şi prezentarea unei copii a Cărții de identitate a vehiculului cu mențiunea „conform cu originalul” și ștampilată de proprietar.

Apoi, tot ce trebuie să faci este să mergi la RAR în ziua programării.

Ce se întâmplă dacă nu faci ITP-ul

Neefectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) la timp poate atrage sancțiuni și consecințe legale.

Amenda contravențională: Neefectuarea ITP-ului la timp poate duce la aplicarea unei amenzi contravenționale de către poliție.

Suspendarea dreptului de circulație: În cazul în care ITP-ul nu este efectuat la timp, poliția poate dispune suspendarea dreptului de circulație al autovehiculului. Aceasta înseamnă că autovehiculul nu poate fi folosit pe drumurile publice până când ITP-ul este efectuat și situația este remediată.

Posibilitatea reținerii certificatului de înmatriculare: În cazurile în care ITP-ul nu a fost efectuat la timp și există multiple încălcări ale legislației rutiere, poliția poate reține certificatul de înmatriculare al autovehiculului până la remedierea situației și efectuarea ITP-ului.

În cele din urmă, neefectuarea ITP-ului la timp poate pune în pericol siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.

ITP-ul are rolul de a verifica starea tehnică și de siguranță a autovehiculului, astfel încât neefectuarea acestuia poate crește riscul de accidente sau defecțiuni grave care pot avea consecințe nedorite.

Este important să respecți termenele și să efectuezi ITP-ul la timp, astfel încât să eviți sancțiunile legale și să te asiguri că autovehiculul tău este în stare tehnică bună și sigur pentru utilizare pe drumurile publice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”
Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”

Dacă există o mâncare specifică de Paște la români, aceea este, cu siguranță, drobul. Fie că vorbim de drob de miel, de pui sau vegetarian, el este nelipsit din meniul de la masa de Paște.

Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște

Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.

România transformă un avion olandez în restaurant. Județul în care oamenii vor mânca și vor bea la bordul aeronavei
România transformă un avion olandez în restaurant. Județul în care oamenii vor mânca și vor bea la bordul aeronavei

Un avion de producţie olandeză, scos la pensie, va fi transformat în restaurant, la Arad.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.