Ce sunt voucherele de vacanță. Cine primește tichete pentru vacanță în stațiunile din România și până când sunt valabile

Apuseni

Voucherele de vacanță sunt o formă de beneficiu acordată angajaților. Aceste vouchere de vacanță pot fi utilizate pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese, activități de agrement etc.

Cine primește vouchere de vacanță și cum se folosesc ele? Iată cele mai importante informații despre aceste vouchere de vacanță.

Cine primește vouchere de vacanță în 2023

Voucherele de vacanță sunt acordate angajaților sub formă de tichete, care pot fi folosite la anumite unități turistice înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism.

Ele se acordă pentru ca angajații să aibă acoperite anumite cheltuieli privind efectuarea concediului de odihnă în România. Măsura vine și pentru a stimula turismul intern, dar și pentru a ajuta angajații să beneficieze de un concediu anual ușurându-le cheltuielile.

Valoarea voucherelor poate varia în funcție de politica fiecărui angajator (dacă vorbim despre angajatori privați) și poate fi utilizată doar pentru vacanțele petrecute în România (în cazul angajaților la stat).

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În general, aceste vouchere sunt considerate un beneficiu suplimentar pentru salariați, care le permite să își petreacă concediul într-un mod mai accesibil și mai plăcut, îmbunătățind astfel echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

”Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre şi fiecare dintre noi îşi poate convinge confraţii că avem cu ce ne mândri.

Cel mai bine se vede creșterea în segmentul turiştilor străini, unde, deşi s-a depăşit pragul de 1,5 milioane, prag stabilit la început de an, mai e de recuperat un decalaj de 40% faţă de 2019.

Schema lansată de la 1 ianuarie este disponibilă tot anul, timp de 5 ani și sunt speranțe să rezolve parţial această necesitate”, a declarat ministrul Turismului, Daniel Cadariu, în februarie 2023, la lansarea programului de vouchere de vacanță pentru acest an.

Sumele ar urma să fie decontate de la bugetul statului. Chiar dacă au primit tichete de vacanță și angajații din mediul privat, decontarea acestora a fost suportată de bugetele companiilor la care sunt angajați.

„Aceste vouchere de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a mai spus ministrul.

De precizat este că anul acesta, valoarea unui voucher de vacanță a crescut de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, valoarea din 2022, tichetul de vacanță valorează în 2023 aproape 3.000 de lei brut, conform noului salariu minim pe economie. La sumă se va aplica un impozit de 10%.

Momentan, doar angajații din instituțiile publice primesc garantat aceste vouchere de vacanță. Cei din mediul privat pot și ei să primească un astfel de beneficiu, însă doar în cazul în care compania decide să facă acest lucru și suportă cheltuielile.

În ce condiții pot fi folosite tichetele de vacanță

Angajatul la stat care primește vouchere de vacanță are obligația de a le folosi în mod corespunzător.

Cu aceste tichete se plătește cazarea (hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare). Există o listă a partenerilor unde voucherul se poate folosit, așa că îți poți alege o unitate de cazare de acolo. În loc să plătești cu cardul sau cash, folosești voucherele de vacanță.

Tichetele nu pot fi vândute și nici nu sunt transmisibile. Ele se folosesc doar pe baza actului de identitate, iar vânzarea acestora este pedepsită cu 26.600 de lei.

Și unitățile de cazare sau agenție de turism care acceptă voucherele folosite de altă persoană decât beneficiarul de drept va suporta o amendă de 13.300 de lei.

Lista de unități care acceptă vouchere de vacanță

Pentru a folosi voucherele trebuie să accesezi lista de parteneri cu unități de cazare sau agenții de turism la care vrei să apelezi. Acestea sunt diferite în funcție de emitentul cardului de vacanță.

Iată cele trei liste de unități de cazare și agenții de turism partenere, în funcție de emitentul cardului.

Pentru Sodexo, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Up Romania, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Edenred, vezi AICI lista partenerilor.

Pe aceste linkuri poți căuta unitățile de cazare unde vrei să stai sau agențiile de turism la care vrei să apelezi pentru a vedea dacă sunt parteneri afiliați ai emitentului cardului și poți beneficia de serviciu.

Poți merge apoi la hotel/pensiune sau agenție și poți plăti cu cardul de vacanță șederea sau serviciul.

De precizat este că aceste vouchere sunt valabile doar pe teritoriul României.

Pachetul obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratamente balnear, în această ordine.

Ce valabilitate au voucherele de vacanță

Aceste vouchere au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

Ele pot fi folosite în decurs de un an de când au fost emise și trebuie să ai cu tine un act de identitate pentru a le folosi.

Mai exact, trebuie să faci dovada că tu ești proprietarul voucherelor, pentru că nimeni altcineva nu le poate folosi în locul tău.

Sumele de pe voucherele de vacanță sunt impozitate în luna în care sunt acordate beneficiarului cu 10%, sumă care va fi reținută de angajator în luna care se oferă voucherele.

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS, conform Codului Fiscal. Voucherele de vacanță nu pot fi schimbate în bani, vândute sau transferate.

Ele sunt folosite în principal pentru a plăti cazarea, fie că este vorba despre hotel, pensiune sau orice altă unitate de cazare.

Pentru asta, îți alegi locul de vacanță unde vrei să mergi, cauți o unitate de cazare, verifici dacă este în lista celor care acceptă tichete de vacanță și apoi faci o rezervare.

Trebuie să informezi personalul că vrei să plătești cu vouchere de vacanță. Când va trebui să plătești, trebuie să prezinți voucherele alături de un act de identitate valabil și să plătești suma.

În cazul în care ți-au rămas vouchere, acestea pot fi folosite pentru transport, mâncare sau agrement, în această ordine, până le epuizezi. Aceste vouchere au și ele o perioadă de valabilitate, așa că nu le poți folosi în anul următor.

Dar dacă găsești o unitate de cazare ieftină și îți rămân vouchere, poți merge în decurs de un an de la emiterea cardului de vacanță într-un alt concediu, unde îți poți plăti cazarea din voucherele rămase.

Trebuie să respecți aceleași condiții și să prezinți un act de identitate.

Pentru angajatorii din mediul privat care beneficiază de vouchere de vacanță, regulile sunt dictate de compania care decontează costurile, iar fiecare firmă poate avea propriul regulament în acest sens. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.